Денят накратко – 23 октомври

19:00, 23 окт 19 25 2208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Намериха 39 тела в камион, пристигнал  във Великобритания, Здравната каса ще отделя най-много средства за болниците, пореден протест срещу кандидатурата на Иван Гешев и още:

***

Намериха тела на 39 души в камион в Есекс

Телата на 39 души бяха открити в ремарке на камион в Есекс, Източна Англия. Шофьорът на камиона - 25-годишен мъж от Северна Ирландия, е арестуван по подозрение за убийство. Полицията все още установява идентичността на жертвите. 

След като се спекулираше дали камионът е с българска регистрация, от МВнР потвърдиха по-късно информацията. Превозното средство е регистрирано във Варна на името на фирма на ирландска гражданка. Британската полиция съобщи, че камионът е влязъл през Белгия.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е потресен от трагичния инцидент. От външното ни министерство съобщиха, че посолството в Лондон проверява случая и е в контакт с местните власти. 

***

Европейският парламент прие позиция за бюджета на ЕС за догодина

Днес Европейският парламент прие на първо четене бюджета за 2020 г. Акцент бяха климатичните изменения, програмата Еразъм, миграцията и външната политика. Бюджетът за следващата година предвижда и увеличение на средствата за справяне със заболяването Африканска чума по свинете. Финансовата подкрепа ще бъде предназначена за всички засегнати държави-членки, като значителна част от средствата ще дойде и в България.

***

Здравната каса ще отделя най-много средства за болниците

Надзорът на НЗОК прие проектобюджета за следващата година. Най-много средства са предвидени за болниците – 233 млн. лв. За 2020 г. се предвиждат с около 400 млн. повече разходи. От тях 326 млн. са за допълнителни плащания. 19 млн. лева повече отиват за личните лекари. Допълнителни средства ще има и за лекарства.

***

Намалява контрабандата на цигари у нас

Днес бяха представени данни от проучване, показващи тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари за 2-рото тримесечие на 2019 г. За този период делът на кантрабандните цигари в страната ни е 3,4%., като се наблюдава намаление с 0,4% спрямо първото тримесечие на 2019 г.

Проучването сочи, че България бележи устойчива положителна тенденция за намаляване на цигарите без бандерол. В сравнение с проучванията за второто тримесечие на 2019 г., направени в част от другите държави в ЕС, България е с най-ниско ниво на незаконна търговия с цигари. Увеличение на контрабандата има във Франция и Германия, а Румъния бележи леко намаление.

***

Избраха ново ръководство на Надзорния съвет на НОИ

За председател на ръководния орган на институцията беше избран Стефан Василев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Като представител на изпълнителната власт на поста заместник-председател на съвета застава Калина Петкова, директор на дирекция „Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд“ в Министерството на труда и социалната политика.

Заместник-председател от квотата на синдикалните организации ще бъде избран на следващото заседание на съвета. Надзорният съвет на НОИ е с мандат една година и се предава на ротационен принцип между трите страни, участващи в него – изпълнителна власт, работодателски организации и синдикати.

***

Една номинация – множество протести

Пореден протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор беше организиран пред сградата на Съдебната палата - този път под надслов „Светлината пробива мрака!”. Очаква се протест да се организира и по време на изслушването на Гешев от ВСС утре. 

***

Петимата задържани кандидати за местната власт в Несебър с повдигнати обвинения

Специализираната прокуратурата повдигна обвинения за търговия на гласове на двама кандидат-кметове и трима кандидати за общински съветници в Несебър и Свети Влас. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че се проверяват всички сигнали за купуване на гласове, като те зачестяват. Преди дни спецпрокуратурата проведе акция в Несебър. Претърсени бяха домове и офиси на хора, свързани с местната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама