Турция прекрати офанзивата си „Мирна пролет“ в Сирия

17:25, 23 окт 19 / Свят 25 1890 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турската военна офанзива „Мирна пролет“ в Сирия е прекратена, това заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

Във вторник президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган постигнаха споразумение за уреждане на ситуацията в близкоизточната страна. В същото време Чавушоглу подчерта, че операцията не е приключила и армията е готова да даде отпор на кюрдите „в случай на необходимост“.

„Ако терористите някъде се проявят, нашите военни ще влязат в бой с тях. Останаха оръжия, скривалища, мини-капани - всичко това трябва да бъде изчистено. Има още много работа. Следователно ние оставаме на терена“, обясни външният министър в интервю за Анадолската агенция.

Путин и Ердоган договориха зона за сигурност в Северна Сирия

Турското министерство на отбраната добави, че не виждат необходимостта от нова операция в Сирия във връзка с постигането на споразумението с Русия.

"Споразумението от Сочи включва постановки, гарантиращи сигурността на турските граници и изтегляне на терористични елементи от ОЗН на 30 километра от нашата граница", се казва в изявлението.

Също от турското Министерство на отбраната заявиха, че няма да позволят създаването на терористичен коридор на юг от границите на страната. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама