Прокуратурата опроверга публикации за офшорни сметки на Иван Гешев

18:38, 23 окт 19 25 2051 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Часове преди избора на новия главен прокурор Иван Гешев името му беше замесено в публикации, в които се твърди, че той има офшорни сметки в Швейцария и Монако на стойност 4,7 млн. швейцарски франка.

Подателят на сигнала е анонимен и беше разпространен в няколко сайта. Позовава се на конкретни документи, които бяха развенчани от прокуратурата като "неистински".

"Демократична България" закрива кампанията си, за да участва в протеста срещу Гешев

От прокуратурата реагираха светкавично и обявиха публикациите като "фалшива новина". В официалните си позиция те отричат обвиненията срещу Гешев.

Публикувани са копия от два документа: писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г. от заместник главния прокурор Борислав Сарафов и писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г. от директора на САД ФР – ДАНС до Борислав Сарафов.

Според тях, прокурор Иван Гешев разполага с банкови сметки в Швейцария и Монако, към които са установени преводи и наличности на значителна стойност от сметки в Лихтенщайн, България и Русия, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Уточнено е, че веднага е разпоредена проверка от главния прокурор Сотир Цацаров и е установено следното:

- писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г. от директора на САД ФР – ДАНС до заместник – главния прокурор Борислав Сарафов не съществува – такова писмо не е създавано и изпращано от ДАНС към прокуратурата;

Заместникът на главния прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заявява, че никога и по никакъв повод не е изпращал, респективно получавал, публикуваните писма, както и че такава проверка нито му е била възлагана, нито е инициирана от него. Такова е и становището на ръководството на ДАНС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама