Гешев: Не приемам да ми се казва какво да мисля

11:07, 24 окт 19 25 3075 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Не мога да забраня и не смятам да забранявам всяко чуждо мнение, но не приемам това да ми се казва на мен какво да мисля. Това каза единственият номиниран за главен прокурор Иван Гешев на изслушването си пред ВСС, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

"Концепцията ми не е научен труд, тя е с практическа насоченост. Това е един стратегически документ“, заяви Гешев и допълни, че е мотивиран за поста заради реалния си управленски опит и стаж.

И сигнал за бомба не спря изслушването на Гешев

Иван Гешев припомни, че е предупредил за атаките, които ще започнат срещу него, семейството му и прокуратурата заради неговата номинация. „Аз вярвам, че е време прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление. Това е мнение на цялата общност в прокуратурата“, коментира той. 

Гешев заяви, че в България съществуват политико-икономични кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс, които изграждат идеологическата си база на атаки срещу прокуратурата. Според него те се опитват „да те цапат и маскарят“ и ако се откаже от номинацията, ще изглежда така, че го е страх и ще предаде доверието, което колегията му е гласувала.

ТУК може да гледате на живо заседанието.

Протести срещу избора на Гешев блокираха центъра на София

В концепцията си за управление на прокуратурата Иван Гешев отбеляза, че българските граждани са работодател на магистратите. Според него съдебната власт и в частност прокуратурата е длъжник на обществото и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост. По думите му ефективността на прокуратурата не трябва да зависи от отделни личности, включително и от тази на главния прокурор.

ВСС изслушва Гешев

По време на изслушването бяха представени доклади за нравствените и професионалните качества на кандидата за главен прокурор. Докладът на комисията по професионална етика изложи председателят Георги Кузманов. В документа се заявява, че Иван Гешев изпълнява служебните си задължения почтено и безкористно. "Проявява необходимото уважение и етичност. Гешев притежава безупречна репутация, ползва се с уважение и доверие сред колегите си от всички нива в прокуратурата“, се посочва в доклада.

И сигнал за бомба не спря изслушването на Гешев

Докладът на комисията по атестиране и конкурси бе представен от председателя Даниела Машева. В него се посочва, че Иван Гешев притежава нужните професионални качества за заемане на поста и че липсват данни, поставящи ги под съмнение

Към Иван Гешев са постъпили общо 91 становища позиции и въпроси. 73 от писмата са в негова подкрепа, а в 12 от тях се изразява несъгласие с кандидатурата му.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама