Българин успя да разкрие математическа загадка на половин век

14:20, 24 окт 19 / Култура 25 2813 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Български учен успя да разреши главоблъсканица, която за 50 години остава загадка. Отговор на задачата намира Александър Стойчев, доцент по електронно и компютърно инженерство в Държавния университет на Айова, съвместно с неговия докторант Владимир Сухой, съобщиха от Американския университет в България, чийто възпитаник е доц. Стойчев. Двамата прекарват последните три години в търсене на нов алгоритъм, който да извършва обратната операция на бързото преобразуване на Фурие – създадено през 1964 г.

Алгоритъм, който обработва цифровия сигнал, известен като бързото преобразуване на Фурие, е публикуван преди половин век и стои в основата на дигиталната революция. Десетилетия наред никой обаче не успява да разработи алгоритъм, който да преобразува резултата към неговия начален вектор. 

Казусът предизвика любопитството на доц. Стойчев и Владимир Сухой и те се заемат с намирането на алгоритъм за обратната трансформация. Дългогодишните усилия на доц. Стойчев и докторантът му се увенчават с успех и те успяват да намерят алгоритъм, който да извършва обратната операция на бързото преобразуване на Фурие. 

След множество проверки, двамата са убедени, че са постигнали научен пробив и публикуват откритието си в специализираното списание Scientific Reports. Научното откритие ще доведе до пренаписването на учебниците и лекционните курсове в областта на цифровата обработка на сигнали.

Решение на 50-годишна научна загадка ще доведе до създаването на изцяло нови цифрови приложения и подобрение в работата на настоящите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама