Продължителната работа в офиса може да доведе до оплешивяване

19:40, 24 окт 19 25 2217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължителната работа в офиса може да удвои риска от оплешивяване, сочат резултатите от изследване, цитиранo от вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Било установено, че мъжете, които работят над 52 часа седмично, оплешивяват два пъти по-бързо в сравнение с прекарващите по-малко от 40 часа седмично в офиса. Учените смятат, че главният виновник е свързаният с продължителната работа стрес.

Смята се, че става въпрос за първото изследване, което фокусира вниманието върху връзката между продължителната работа и оплешивяването.

Предизвиканите от стреса хормонални промени може да намерят своето отражение в различни части на организма. Хормоналният дисбаланс може да потисне растежа на космените фоликули в скалпа. Предишни проучвания показаха, че стресът кара имунната система да атакува тези фоликули, като причината за това все още е неизвестна. Смята се също, че стресът води до преждевременно преустановяване на активния растеж на косата и до оплешивяване.

Изследването на специалисти от Медицинския институт към университета Сунгкюнкван в Сеул, Южна Корея, обхванало 13 391 мъже на възраст между 20 и 59 години през периода 2013-2017 г. Участниците били разделени на три групи. В едната група се работело 40 часа седмично, в другата - 52 часа седмично, а в третата - още по-дълго. Били взети под внимание също фактори, като възраст, семеен статус, образователен ценз, месечни доходи, тютюнопушене. Учените констатирали, че продължителната работа е свързана с косопад.

В края на изследването оплешивяването в първата група било 2%, във втората - 3%, а в третата - почти 4%. Стресът е най-вероятният виновник, причинявайки увреждане на космените фоликули. "Получените резултати разкриват, че продължителната работа е свързана с алопеция у мъжете", заяви ръководителят на екипа Сон Кьон-хун.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама