Акцент на деня: Нов главен прокурор с бомба, бой и протести

17:30, 24 окт 19 25 5815 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

След 10-часова дискусия ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор с 20 гласа „за“ и 4 „против“.

„Аз вярвам, че е време прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление" - с тези думи единственият кандидат за главен прокурор на България Иван Гешев оповести концепцията си за управление на прокуратурата по време на изслушването му във Висшия съдебен съвет (ВСС). Той припомни, докато центърът на София постепенно биваше блокиран от протестиращи срещу неговата кандидатура, че е предупредил за атаките, които ще започнат срещу личността му, семейството му и прокуратурата заради неговата номинация. 

Изслушването на Иван Гешев започна със сигнал за бомба в сградата, който магистратите решиха да пренебрегнат. През това време пред сградата противници и защитници на Иван Гешев скандираха лозунги, обградени от стотици полицаи и десетки автомобили на МВР при безпрецедентни мерки за сигурност. За първи път в най-новата история на България изборът на главен прокурор на България е съпътстван от протести.  Самият Гешев пък се извини на софиянци, че не могат да се придвижват заради него.

Протестът срещу кандидатурата на Гешев беше свикан от гражданско сдружение "Боец", подкрепен и от ПП "Демократична България", която заради това прекрати предизборната си кампания. Според противниците на Гешев, той е доказал, че е срещу правото и морала, и е време да му бъде казано "Стоп". Поддръжниците на Гешев пък излязоха на "Марш за законност", организиран от информационна агенция „ПИК“.

Протестиращи излязоха и на пл."Орлов мост" и блокираха движението по бул. "Цариградско шосе" без преди това да са предупредили за действията си и пред погледа на полицаите. Демонстрантите призоваха за окупация с палатков лагер и заявиха, че ще останат на кръстовището през целия ден. Страстите избуяха в сблъсък между две дами, които веднага бяха задържани от полицията и отведени в Първо районно управление.

Пред сградата на Министерски съвет също се проведе протест срещу кандидатурата на Иван Гешев. От полицията съобщиха, че са взели обичайните мерки за сигурност с оглед обезпечаване на обществения ред. От там не възприемат като „блокаж“ ситуацията около района на ВСС. От СДВР обаче отказаха да назоват точната бройка на полицаите, охраняващи демонстрациите.

Пред висшите магистрати Иван Гешев заяви, че в България съществуват политико-икономични кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс, които изграждат идеологическата си база на атаки срещу прокуратурата. Според него те се опитват „да те цапат и маскарят“ и ако се откаже от номинацията, ще изглежда така, че го е страх и ще предаде доверието, което колегията му е гласувала.

Според него има лица, които се опитват да компрометират процедурата и кандидата за главен прокурор, като натискът ще се насочи към следващия етап на процедурата, а именно президентската институция, която трябва да издаде указа за назначаване.

В концепцията си за управление на прокуратурата Иван Гешев отбеляза, че българските граждани са работодател на магистратите. Според него съдебната власт и в частност прокуратурата е длъжник на обществото и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост. По думите му ефективността на прокуратурата не трябва да зависи от отделни личности, включително и от тази на главния прокурор.

На 22 юли кандидатурата на заместник-главния прокурор Иван Гешев беше издигната единодушно от всички 11 членове на прокурорска колегия. Правителството се отказа от законовото си право да номинира кандидат. Почти веднага започнаха протести срещу кандидатурата му.

В деня преди заседанието на пленума главният прокурор Сотир Цацаров каза, че очаква изкуствено създадено напрежение да съпътства избора на Иван Гешев за главен прокурор на България.

След номинирането на Гешев бяха изпратени много писма в негова подкрепа. ВСС изчисли, че в 73 от становищата и позициите е заявена подкрепа, а в 12 становища - несъгласие. Настоящият главен прокурор, Сотир Цацаров подкрепи наследника си. Премиерът Бойко Борисов заяви, че работи добре с Иван Гешев по отношение на борбата с корупцията. 

Мандатът на сегашният главен прокурор изтича на 10 януари 2020 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама