Тръмп: САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

16:15, 24 окт 19 / Свят 25 1947 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"САЩ определено ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата", потвърди президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той направи това съобщение на енергийна конференция в Питсбърг.

Тръмп определи споразумението като лоша сделка и заяви, че политиките му за изкопаеми горива са направили САЩ енергийна суперсила.

Най-рано той може официално да започне процеса на изтегляне на САЩ от Парижкото споразумение на 4-ти ноември. Изтеглянето ще влезе в сила година по-късно - в деня след президентските избори през 2020 г. - при условие, че Тръмп е преизбран.

Парижкото споразумение събра 195 държави в битката за борба с изменението на климата. По неговата сила САЩ трябва да намалят парниковите газове до 28% до 2025 г. в сравнение с нивата от 2005 г. Тръмп каза, че ако не може да подобри тази сделка, ще изтегли САЩ. Според дипломатически източници от страна на САЩ няма големи усилия за предоговаряне.

След като Тръмп обеща, че ще превърне САЩ в енергийна свръхсила и се опитва да премахне редица законодателство, действащи по отношение за замърсяването, за да намали разходите за производство на газ, нефт и въглища. Той определи плановете на бившия американски президент Барак Обама за почистване на околната среда като война на американската енергия.

Газовата и петролната промишленост в САЩ наистина процъфтяват, но обещанието на Тръмп да възкреси въгледобивната промишленост се оказа много по-предизвикателно. Въглищата не могат да се конкурират по цена с газ - или с ВЕИ, чиито разходи са се понижили.

Фирмите също не са склонни да инвестират милиарди в инсталации за изгаряне на въглища, които биха могли да имат ограничен живот, ако следващата администрация се присъедини отново към останалата част на света в борбата срещу изменението на климата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама