ЕП отличи уйгурски интелектуалец с наградата „Сахаров“

16:49, 24 окт 19 / Свят 25 2044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент връчи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на уйгурския интелектуалец Илхам Тохти.

Бившият професор по икономика в Пекинския университет беше осъден през 2014 г. на доживотен затвор по обвинения в сепаратизъм в процес, разкритикуван от чужди правителства и правозащитни организации.

Тохти, които утре трябва да навърши 50 г., е известен с изследванията си за отношенията между уйгурите и хан. Той е силен привърженик на приемането на закони за регионална автономия в Китай.

Наградата „Сахаров“ се присъжда на личности, дали изключителен принос в борбата за правата на човека в целия свят, като насочва вниманието върху нарушенията на правата на човека и подкрепя лауреатите и тяхната кауза.

ЕП призовава китайските власти да го освободят незабавно“, заяви председателят на институцията Давид Сасоли на пленарната сесия в Страсбург.

Очаквано този призив разгневи Китай, предава БТА. „Не знаем за тази награда, която споменавате. Знаем, че този Илхам е престъпник, който е осъден в съответствие със закона от китайски съд“, обяви китайското външно министерство в становище до Ройтерс.

Китай „се надява, всички страни да уважават китайските вътрешни работи и правосъден суверенитет и да не засилват арогантността на терористи“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама