Явор Колев е националният координатор по киберсигурност

18:04, 24 окт 19 / Политика 25 2183 Topnovini

Kомисар Явор Колев е определен за национален координатор по киберсигурност. Шефът на отдел "Киберпрестъпления " в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" поема поста със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от 23 октомври 2019 година, съобщи “24 часа“.

Решението на премиера е основано на чл. 11 от Закона за киберсигурност. Според закона националният координатор е и секретар на Съвета по киберсигурност към Министерския съвет. Координаторът ръководи изготвянето и актуализирането на Националната стратегия за киберсигурност. Той участва при създаването и развитието на Националния киберситуационен център, координира действията и комплексната реакция при заплаха от киберкриза и заплахи от хибриден характер.

Многократно награждаваният от български и чужди служби полицай работи в системата на МВР от близо 30 години. Започва да преследва дискове с нелегална музика като част от икономическа полиция, а с напредването на технологиите оглавява новосъздаденият сектор за борба с киберпрестъпления. Под ръководството му той прерасна в отдел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!