Гешев: Ще се старая прокуратурата да е максимално открита

20:53, 24 окт 19 25 2525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще се старая прокуратурата да е максимално открита към българското общество. И да изнася информацията, която българските граждани имат право да знаят. А дали медиите ще я изкривят – това е проблем на самите медии, а не мой. Това каза на пресконференция Иван Гешев, след като ВСС подкрепи кандидатурата му за главен прокурор, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

На въпрос как ще коментира незаконното блокиране на „Орлов мост“ от протестиращи срещу неговата кандидатура, Гешев посочи, че охраната на обществения ред е в правомощията на МВР, а не в неговите.

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Аз нямам представа кои са тези, които ме подкрепят. Нямам и отношение с хората, които не ме подкрепят. Това е израз на гражданска позиция, всеки има право на мнение. За мен единствената разграничителна линия е спазването на закона“, подчерта той.

Какво следва след решението на ВСС?

За окончателното избиране на Иван Гешев за поста на обвинител №1 има думата президентът Румен Радев. Утре ВСС ще изпрати в президентската институция своето решение. След това в неопределен срок държавният глава трябва да реши дали да издаде указ и така да финализира процедурата, или да върне решението на ВСС. Ако се случи второто, Съветът трябва отново да гласува кандидатурата на Гешев. Ако той бъде повторно избран, по закон Радев вече е задължен да издаде указ за неговото назначаване.

Нов главен прокурор с бомба, бой и протести

Гешев отказа да коментира какво според него ще е решението на президента Румен Радев. „Но не се съмнявам, че този избор ще е негов, а не под външен натиск“, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама