Откриха препарирани животни от защитени видове в частен дом в Троянско

11:31, 25 окт 19 25 2760 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Единадесет препарирани екземпляра от защитени видове животни са били иззети от частен дом в троянското село Черни Осъм при съвместна проверка на РИОСВ-Плевен и РУ на МВР - Троян, съобщават от екоинспекцията.  Проверката е била извършена по сигнал, а на нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Иззети били дива котка, калугерица, скален орел, червеноклюна потапница, кафявоглава потапница, малък ястреб, зелен кълвач, обикновен мишелов, пернатонога кукумявка, включени в Приложение 3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие.

БАБХ започва ваксинация на дивите хищници срещу бяс

За тези защитени видове се забраняват всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи, както и преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция. Забранено е препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри.

Не се допуска унищожаване или вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени. Нарушение на закона е разрушаване, увреждане или преместване на гнезда, увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция. Вземане на намерени мъртви екземпляри, както и притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри.

За нарушение на тези изисквания физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лева, а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама