Колко шумно е най-шумното животно на света

16:00, 26 окт 19 / Любопитно 25 6037 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чудесата на природата не спират да ни изненадват и неведнъж сме оставали изумени какъв голям потенциал може да има едно малко животинче. 

Някои бягат бързо, други скачат нависоко, трети издържат рекордно време без храна и вода. Но когато става дума за звуците, които издават, безспорният лидер е само един. И той живее в Амазонската джунгла.

Птиците от вида Procnias albus за обявени за най-шумните създания, записвани някога от изследователи на природата. Малката птичка е с тегло едва около 250 гр. и е бяла на цвят.

Снимка 449388

Източник: Facebook / Bhushan Lal Parimoo

Тя обаче издава креслив звук, който е по-силен от този на резачка, клаксон на кола и дори и от шума на рок концерт. Най-високата измерена стойност е 125 dB. Толкова шумна птицата става, когато си търси половинка.

Научно доказано е, че човешкият слух се уврежда от шум над 85 dB, което е доста под нивата, които това малко птиче успява да поддържа в продължение на минути.

Снимка 449392

Източник: Facebook / Nathan Lujan

Важно уточнение е, че само мъжките екземпляри са толкова кресливи, за да могат женските да ги чуят отдалеч и да бъдат привлечени. Те дори рискуват да загубят слуха си, за да могат да се чифтосат, установяват учени от Университета в Масачузетс.

Белите птици са заснети да издават проглушителни шум от короните на дърветата в Амазонската джунгла. Те "крещят" с широко отворени човки, като честотата на звука се променя, пише Daily Mail.

Тайната за цвета на фламингото

Не защото се ражда с такъв цвят

Засега учените не могат да установят как толкова малка птица успява да вдига такава врява. Но едно е сигурно - отнема им доста усилия, в които основна роля играят силните коремни мускули. И всичко това - в името на любовта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама