Протест срещу Гешев пред президентството

20:00, 25 окт 19 / Общество 25 3007 Шрифт:
Topnovini

ВСС изпрати решението си за избора на Иван Гешев за главен прокурор в президентството. А протестиращи срещу избора се събраха пред сградата на администрацията на държавния глава. Именно той трябва да подпише Указ за назначаването на Иван Гешев за обвинител номер 1 на България или да върне решението във ВСС. От „Дондуков” 2 съобщиха, че Румен Радев ще се запознае с решението на ВСС за избора, след завръщането си от Япония. Той се прибира късно тази вечер.

„Правосъдие за всеки“: Процедурата за избор на главен прокурор беше порочна

Организаторите на акцията са сдружение „БОЕЦ” и една от десните партии у нас. По-рано през деня част техни представители успяха да се срещнат с част от администрацията на президента и да договорят среща с него следващата седмица. Тази вечер няма да има блокада на „Орлов мост”. Поне такива са намеренията на протестиращите засега. Те обаче са категорични, че трябва да има процедура за избор на нов главен прокурор по нови правила.

„Очакваме да има вето на президента, за да се върне процедурата в начална позиция”, каза един от протестиращите пред камерите на Нова телевизия.

Гешев: Все още има проблем с корупцията по високите етажи на властта

„Президентът е последната надежда в този случай. Румен Радев трябва да чуе хората. Трябва да осъзнае, че има прекалено много въпроси”, допълни млада жена, участничка в протеста.

Новите правила, за които недоволните настояват трябва да преминат през промяна в Конституцията. Право на такава имат президентът и 2/3 от народните представители. Според конституционалисти колкото повече се бави решението на държавния глава, толкова по-голям е шансът да влезем в конституционна криза.

Недоволни отново излязоха на протест срещу Гешев

Според Закона за съдебната власт Висшият съдебен съвет изпраща незабавно на президентарешението си за избор на нов главен прокурор. Едва след  указ на държавния глава новият обвинител номер едно ще встъпи в длъжност. „Президентът няма срок”, каза Наталия Киселова, секретар по правни въпроси на Росен Плевнелиев.

Ако президентът Радев не подпише Указ за назначаването на Иван Гешев, пред Висшият съдебен съвет има две възможности. Според някои юристи, кадровиците  трябва да прегласуват  решението си за одобрения вече кандидат.  Други пък са категорични - процедурата за главен прокурор трябва да започне отначало. Минути след избора на Гешев, от  ВСС обясниха какво ще направят.

Протести срещу избора на Гешев блокираха центъра на София 

„Процедурата при връщане на кандидатурата и съответно неиздаване на Указ е отново да се подложи на гласуване същата кандидатура. Знаете, че при повторно гласуван избор, президентът ще бъде задължен да го назначи с указ”, каза Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия.

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров напомня, че държавният глава трябва добре да обоснове всяко свое решение. В това число и ако реши да върне Указа за назначаването на новия главен прокурор.

Борисов за избора на Гешев: Преди съветниците на президента оглавяваха съдебната власт

„Категоричен съм, че Висшият съдебен съвет трябва да се опита отново да препотвърди вече направената кандидатура. Иначе излиза така, че Висшият съдебен съвет взима, така, много лековато такива решения. А те са много важни за страната, безспорно”, обясни проф. Киров.

А новоизбраният главен прокурор Иван Гешев, след 10-часово заседание на ВСС, заяви че по Конституция президентът има последната дума. „Не съм коментирал по никакъв начин решението на президента. И въобще на институцията. Аз смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция”, коментира Гешев.

Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама