Хиляди излязоха на протест в Мадрид, организиран от крайнодясната партия „Вокс“

17:50, 26 окт 19 / Свят 25 2257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди се включиха в митинга, организиран от испанската крайнодясна партия „Вокс“, в Мадрид, съобщава АФП.

Лидерът на политическата формация Сантяго Абаскал обяви пред събралото се множество, че само неговата партия може да се справи с кризата в Каталуния.

С викове „Да живее Испания!“ привържениците на формацията превърнаха един от централните площади в столицата в истинско море от червено и жълто, развявайки испанския национален флаг.

Пред събралите се привърженици Абаскал остро разкритикува управляващата Социалистическа партия, фокусирайки се върху проблема с Каталуния, където през последните седмици се стигна до масови протести и сблъсъци след осъдителните присъди срещу каталунски сепаратистки лидери.

Противници на сепаратизма в Каталуния излязоха на протест

„Вокс“ зае твърда позиция срещу каталунския сепаратизъм и поиска всички регионални партии, призоваващи към независимост на региона да бъдат забранени. Това е послание, което привлича всички, които са против териториалното разделение на Испания.

Събралите се на площада успяха да издигнат 50 метра дълъг и 20 метра широк испански флаг. На практика твърде малко известната партия „Вокс“ през април успя да се превърне в първата крайнодясна формация, която влиза в парламента откакто Испания се завърна към демокрацията след смъртта на диктатора Франциско Франко през 1975 година.

Известната с антиимигрантските си настроения партия спечели 24 места в 350-местния испански парламент. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама