Макрон и Путин обсъдиха по телефона руско-турските договорености за Сирия

20:30, 26 окт 19 / Свят 25 3090 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон са разговаряли днес по телефона.

Двамата са обсъдили резултатите от завършилата среща на високо равнище Русия-Африка, която се проведе в Сочи, както и руско-турските договорености за Северна Сирия, това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и БТА.

"Владимир Путин разказа за резултатите от току-що завършилата в Сочи среща на високо равнище Русия-Африка, подчертавайки, че участниците са изразили желание за укрепване на многоплановото сътрудничество на взаимноизгодна и взаимноуважителна основа", се посочва още.

"Подчертано беше, че решенията, вписани в съгласувания на срещата меморандум за взаимно разбирателство, отчитат интересите на всички страни, допринасят за възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Еманюел Макрон е оценил положително постигнатите договорености между Русия и Турция", се допълва в съобщението.

ЕП иска санкции срещу Турция заради операцията в Сирия

Двамата са отбелязали в разговора си, състоял се по предварителна уговорка, че мерките в меморандума от Сочи са добра основа за стабилизиране на обстановката в района на източния бряг на река Ефрат и като цяло ще съдействат за намирането на изход от сирийската криза.

Според информацията на пресслужбата на Кремъл Путин и Макрон са изразили надежда, че насроченото за 30 октомври в Женева първо заседанието на сирийския Конституционен комитет ще премине в конструктивен дух и ще бъде резултатно.

Путин и Макрон са обсъдили и някои въпроси от руско-френските отношения и са се договорили да продължат контактите на различни равнища, пише още в съобщението.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама