Нормално започна изборният ден в страната (ОБНОВЕНА)

08:59, 27 окт 19 25 2463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 8:14, Обновето в 8:59

 

В 7:00 часа днес започнаха изборите за общински съветници и кметове. 

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев заяви, че навсякъде секциите се откриват и където е необходимо да бъде заменен член на комисия, който не е пристигнал, ще бъде заменен. Няма сведения за забавяне.

Първите данни за избирателна активност ще започнат да постъпват в 10 часа.

При забелязани нередности гражданите могат да подадат сигналите си към Общинската избирателна комисия. При извършени престъпления - в районата прокуратура и районното управление на МВР.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail [email protected].

Създадена е организация и звената на Дирекция "Български документи за самоличност" ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и документи с изтекъл срок, с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

От МВР припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

В Пловдив всички избирателни секции отвориха врати в 7 ч. 286 845 са гражданите, които имат право да упражнят своя глас в община Пловдив. Засега изборният ден протича нормално.

В Габрово, Монтана, Разград всички избирателни секции отвориха врати и изборите за местна власт започнаха нормално, предаде БГНЕС. Няма сериозни нарушения на изборния процес. Навсякъде изборният ден започна в 7 ч.

СОФИЯ

Изборният ден на територията на Софийска област започна нормално, съобщиха от ОДМВР-София. Към 07.00 часа всичките 421 секционни избирателни комисии на територията на областта започнаха работа в нормална обстановка. Освен тях са разкрити и 10 подвижни. Преди началото на изборите не са регистрирани сериозни нарушения на обществения ред.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-София ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

"Има получени сигнали за нарушения и от снощи и от тази сутрин в 7:15 на избирател му е било отказано да гласува, но малко след това е упражнил правото си на глас“, заяви Таня  Цанева говорител на ЦИК. Очакваме първа информация към 10:30 часа.

ВАРНА

Към 07:30 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите, съобщиха от МВР-Варна.

За осигуряване на безпроблемното протичане на изборния ден, както и за гарантиране на реда и спокойствието в града и региона, са ангажирани 652 полицейски служители.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Варна ще приемат заявления за издаване на удоствоерения за гласуване на граждани с откраднати, изгубени или повредени документи за самоличност, от 08:30 до 19:00 часа днес.

БЛАГОЕВГРАД

Изборният ден в Благоевград започна в 07.30 часа. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции в област Благоевград са ангажирани над 700 служители на МВР, които отговарят за реда и спокойствието в региона.

Служителите на звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ в ОДМР-Благоевград ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.

ПЛЕВЕН

Жителите на Плевен вече започнаха да гласуват. Право на глас имат над 115 000 души. Открити са 169 избирателни секции – 3 подвижни, 2 в болницата и 1 в затвора. Отпечатаните бюлетини са 292 000. Нарушения в Деня за размисъл не е имало.

СТАРА ЗАГОРА

Изборният ден в Стара Загора започна в 7.00 часа без нарушения. 144 594 старозагорци имат право днес да упражнят своя вот в една от общо 208 секции на територията на общината.

Гласуването приключва в 20.00 часа, като има възможност за удължаването му по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако пред изборните помещения има желаещи да гласуват.

РУСЕ

Изборният ден в Русе започна. В 7 часа отвориха всички 217 избирателни секции, предаде БНТ. В най-големия дунавски град имат право да гласуват 143 000 души. Към момента няма никакви проблеми при провеждане на изборите.

Най-голям проблем за Русе обаче си остава мръсният въздух и хората очакват разрешение на този проблем от общинската и държавната враст.

ДОБРИЧ

В 7.00 часа започна изборният ден за избор на местна власт в област Добрич. В осемте общини общият брой избиратели, имащи право на глас са 162 662 души, а броят на секциите - 384.

В град Добрич правото на вот ще бъде упражнявано през целия ден до 20.00 часа в 129 секции. Гласът си за избор на кмет и общински съветници имат право да дадат 79 539 души.

В Община Добричка има 68 секции, а 18 717 избиратели ще упражнят правото си на вот в избора на кмет на общината, общински съветници и кметове на населени места на територията на община Добричка. В община Генерал Тошево има 47 секции, в които да гласуват 12 223 избиратели. В община Балчик имащите право на глас са 17 206 души, които гласуват в 37 секции на територията на общината. В Каварна избират кмет на общината, общински съветници и кметове на населени места в 34 секции. Броят на гласоподавателите е 12 793 души. В Тервел общият брой избиратели на територията на цялата община е 14 429 души, които ще упражнят правото си на вот в 35 секции. В община Шабла днес до урните в 16 секции имат право да отидат общо 3 959 души. В община Крушари в 18 секции вота си за кмет на общината, общински съветници и кметове на населени места могат да упражнят 3 796 гласоподаватели.

СИЛИСТРА

Изборният ден на територията на Силистренска област започна нормално, без инциденти и нарушения. През изминалото денонощие няма регистрирани престъпления и нарушения на обществения ред, които биха повлияли на провеждането на изборите. Безпроблемно е протекла охраната на изборните помещения през изминалата нощ.

Близо 260 служители на ОДМВР, РДПБЗН и Гранична полиция са ангажирани пряко в охраната на вота. Цялостната организация по обезпечаване на обществения ред и сигурността в изборния ден се осъществява от оперативен щаб, оглавяван от директора на ОДМВР-Силистра старши комисар Юлиян Караславов.

За да могат гражданите с изгубени, откраднати или повредени лични карти да упражнят правото си на глас, сектор „Български документи за самоличност” в Силистра и паспортните гишета в Дулово и Тутракан ще работят и днес от 08.30 часа до 19.30 часа и ще издават удостоверения за гласуване.

КЪРДЖАЛИ

В Кърджали денят стартира без нарушения. През почивните дни в ОДМВР-Кърджали са били подадени три сигнала за нарушения, свързани с вота в общините Момчилград, Черноочене и Ардино, които, обаче, са са приключили без установяване на нарушения или престъпления. 476 служители на МВР са включени в охраната на реда и избирателните секции при провеждането на изборите за общински съветници и кметове в областта.

ВИДИН

Във Видин денят стартира с рутинни смени в секционни избирателни комисии поради неявяване на членове, но закъснения и нарушения нямаше. 56 760 са избирателите в общината. Над 140 000 бюлетини са отпечатани за местните избори в община Видин. В 12 населени места, в които ще се избира и кмет на кметство, ще се гласува с по три бюлетини. 127 секционни избирателни комисии са разкрити в общината, 5 са подвижните секции, една секция е разкрита във видинската болница и една – в Дома за възрастни хора в село Кутово.

СЛИВЕН

В Сливен изборният ден започна в спокойна обстановка. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. 359 служители на ОДМВР и РДПБЗН в Сливен, ще бъдат ангажирани в изборния ден и охраната на СИК. Оперативни дежурни групи и дежурни части на ОДМВР-Сливен и районите управление в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица и екипи на Зонално жандармерийско управление –Бургас отговарят за реда и спокойствието в региона. Екипи на „Пътна полиция” извършват контрол по пътна безопасност.

ШУМЕН

В Шумен денят също стартира без нарушения. Гражданите с право на глас в община Шумен са 81 049 души. 407 души са придобили право на глас от изборите за Европейски парламент от 26 май до 27 октомври, т. г. За трите вида избори – за кмет на община, за общински съветници и за кмет на кметство в областта бяха доставени 400 000 бюлетини.

ЯМБОЛ

В Ямбол вотът започна без нарушения и закъснения. 103 са секционните комисии на територията на община Ямбол. Допълнителна секция има в едно лечебно заведение, има и подвижна секция за хора с увреждания. 63 770 са избирателите в общината.

СМОЛЯН

В Смолян 101 345 са избирателите от региона, които имат право на глас. На територията на областта всички секции отвориха навреме, няма регистрирани нарушения.

ХАСКОВО

В Хасково изборният ден също стартира навреме, въпреки че в града не са се явили всички членове на секционни избирателни комисии в общината. На територията на общината са разкрити 151 секции, а право на глас на днешните избори имат имат 78 986 избиратели.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама