Българските избиратели се научиха, че трябва да избират своите кандидати

10:00, 27 окт 19 25 1795 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Общинският съветник не взима повече пари от народните представители, но много са желаещите за тази позиция. Професията политик е добре платена и желана не само в България“. Това каза политикът доц.  Д-р Татяна Буруджиева в предаването „Денят с Георги Любенов“ по БНТ.

Социологът доц. Д-р Румяна Коларова заяви, че в тази кампания различните кандидати предлагат еднакви програми. „Аргументите са, че ще се свърши по-бързо и по-качествено работа. Има ясно заявени приоритети в подобен вид кампания. Големият въпрос е как тези приоритети ще бъдат реализирани“.

На въпрос дали обществото ни има културата да избира личността, а не партията, която седи за него Коларова заяви, че тези времена са отминали.

„Когато се появи коалиция „Земя“, „Море“ или т.н. след 4 години няма как избирателите да санкционират такива кандидати. Това може да се случи, когато зад даден човек  не седи партия.

При всеки кандидат за кмет, който идва от дадена партия може да се прецени кой стои зад неговите решения. При избора на кмет избираме между личности и техните характеристики. Сега се получи, че те говорят за едни и същи неща. Голямата грешка на тази кампания не беше да се политизират нещата. Нямаше ясни заявки за политически позиции в тази предизборна кампания,  според Буруджиева.

„За мен големият проблем е хората, които не отиват да гласуват – обръщам се към всички онези, които се опитват да избягат от отговорност – първо има граждани след това политики и политици“, категорична е доц.Татяна Буруджиева.

Българските избиратели се научиха, че трябва да избират своите кандидати. Партиите се научиха да се адаптират към своите избиратели. Имахме период, в който социолозите оптимизираха резултатите за партиите. Все се надявам тази стратегия да напомпаш кандидата и партията изкуствено да не се наблюдава“, каза доц. Коларова.

Буруджиева припомни, че заради европейските избори късно се влезе в кампанията за местни избори. „Аз не виждам социолози, които да дадоха 10-15% разлика“.

 Доц. Коларова каза, че не вярва в партийно преливане на вот.

„Единствено и само там където хората виждат вариант за промяна, тогава е висока активността на втори тур“, уточни доц. Буруджиева.

Не ми се вярва да се стигне до там десен кандидат, който е загубил да прелее вот за друг кандидат.

На въпрос при какъв резултат на гласуването би имало проблем за ПП ГЕРБ, отговорът бе при по-голям брой общински съветници от други партии.

„ С резултатът на тези избори ще се покаже достатъчно силни ли са управляващите да  изкарат мандата си до край. Това е първата оценка, с която управляващите ще тръгнат към парламентарните избори“, според Буруджиева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама