Папа Франциск призова да се спре нанасянето на рани на ''нашата сестра земя''

13:10, 27 окт 19 / Свят 25 1699 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Папа Франциск призова днес да се спре "нанасянето на рани на нашите братя и на нашата сестра земя", изразявайки съжаление при вида на "обезобразеното лице на Амазония", жертва на безмилостна експлоатация. Папата, цитиран от АФП, каза това по време на литургия за приключването на Синода на епископите, посветен на Амазония.

"Грешките от миналото не бяха достатъчни, за да се спре унищожаването на другите", заяви светият отец в проповедта си пред 184 епископи и кардинали от Амазония. На службата присъстваха и десетки мисионери и представители на амазонски народи, предава БТА.

"Видяхме това в обезобразеното лице на Амазония", допълни папа Франциск.

Той заклейми хората, които възприемат другите като същества "втора ръка", които "презират техните традиции, заличават тяхната история, окупират техните територии, узурпират тяхната собственост".

Папа Франциск: Икономическият модел на хищничество съсипва околната среда

Тези хора, които претендират за превъзходство, се превръщат в потисници и експлоататори, каза още папа Франциск. Тези християни ходят на литургия в неделя, но се грижат само за собствените си интереси. Нека не се мислим за превъзхождащи, нека не ставаме цинични и присмехулници, призова светият отец.

Припомняйки скромния живот на индианските племена в Амазония, той подчерта, че в очите на господ, "бедните са пазителите на вратите към небето".

Според папата синодът е дал възможност да бъдат чути гласовете на бедните и да се замислим за техният несигурен живот, заплашен от ограбващите модели на развитие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама