Москва: Изграждането на "Турски поток" ще приключи в срок

14:45, 27 окт 19 / Свят 25 1860 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Строителството на газопровода „Турски поток” ще приключи в срок, заяви министърът на енергетиката на Русия Александр Новак за телевизия „Россия-1”.

Проектът „Турски поток” предвижда изграждането на газопровод, съставен от две трасета с мощност по 15,75 милиарда кубически метра всяко. Първото трасе е предназначено за доставката на руски газ за турските потребители, а второто – за доставка на газ в държавите от Южна и Югоизточна Европа. Пускането на газопровода в експлоатация е планирано за 2019 г.

В петък изпълнителният директор на „Нафтогаз Украйна” Юрий Витренко съобщи, че окръжният съд на Амстердам е взел 100% от акциите на компания South Stream Transport B.V., която изгражда морската част от газопровода „Турски поток”. Това е направено във връзка с разследването на делото за мошеничество от страна на „Газпром”, обвинена, че е предала акциите на компания „Трансгаз Краснодар” един ден преди съдебните изпълнители да замразят активите на „Газпром” в Холандия по искане на „Нафтогаз”, пише икономическият портал „Прайм”.

По-късно през деня компания South Stream Transport потвърди за запорирането на акциите си в Холандия, но подчерта, че това обстоятелство няма да се отрази на осъществяването на проекта. Съобщено беше също, че „тече подготовка за първите доставки на газ през „Турски поток”, планирани за края на 2019 г.

В рамките на спора си с „Газпром” по отношение на договора за доставка и транзит на газ украинската компания „Нафтогаз” се опитва да получи предварително средствата в размер на 2, 56 милиарда долара, които съдът в Стокхолм е определил да й бъдат изплатени. Подобни опити бяха предприети в Швейцария, Великобритания, Холандия и Люксембург.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама