Близо 190 достигна броят на жалбите и сигналите в ЦИК за нарушения в изборния ден

18:36, 27 окт 19 25 1758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Към 17.30 в ЦИК са постъпили близо 190 жалби и сигнали, каза говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

"Повечето от тях са свързани с организацията на изборния процес в секциите, а друга - с избирателните права, в това число непредадени бюлетини на избиратели, за включване на такива в заличителния списък, поради това че са подали заявление по настоящ адрес, или пък не са успели да гласуват, тъй като не са били включени в избирателните списъци по настоящ адрес", заяви Андреев.

По думите му общо 48 са жалбите и сигналите, свързани с предизборна агитация, основните сигнали, които обаче пристигат, не са от съществено значение, тъй като се отнасят до публикации в социалните мрежи или пък за вече съществуващи билбордове и плакати, които са разлепени в рамките на предизборната кампания.

"В този списък са и вече установените от ЦИК нарушения във връзка с публикуването на данни от социологическите проучвания, т. нар. екзитпол", каза Александър Андреев.

"В тази връзка вече броят на медиите с това нарушение е четири и за тях са взети решения от ЦИК. В Централната избирателна комисия има и четири сигнала за купуване на гласове и те трябва да се насочат към районните прокуратури и районните управления на МВР, защото не са от компетенциите нито на ЦИК, нито на ОИК", подчерта  Андреев.

На въпрос кога да очакваме следващите данни за избирателна активност и какви са до момента очерталите се тенденции, говорителят на ЦИК коментира, че във всички общини е започнало събирането на избирателната активност към 17.30 часа и съвсем скоро тя ще бъде обобщена.

"И на тези избори избирателните активности следват тенденциите от изборите през 2015 г. с леки разлики в стотните от процентите". Андреев припомни още, че активността в края на изборния ден винаги се дава въз основа на окончателните резултати, които са обявени от Общинските избирателни комисии, т. е. към края на изборния ден ЦИК не събира и няма да има такива данни. Те ще бъдат допълнително предоставени на основата на цялата информация от окончателните резултати и приетите от ОИК протоколи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама