Портних и ГЕРБ печелят във Варна на първи тур

01:10, 27 окт 19 25 1962 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът Иван Портних, издигнат за нов мандат от ГЕРБ, получава 51,7% от гласовете и постигна победа във Варна още на първи тур. Това показват данните от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл" при обработка на близо 90% от извадката. Той е следван от Анелия Клисарова от БСП с 15% и кандидата на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 14,6%, Предишни данни от екзит пола сочеха, че Костадин Костадинов е втори с 14,9% а на трета позиция е Анелия Клисарова от БСП с 13,4%.

Данните от екзит пола на "Тренд" за Нова телевизия сочи, че в морската столица Портних отива на балотаж с кандидата на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов. Резултатите показваха, че Иван Портних от ГЕРБ е подкрепен от 49% от гласувалите, а Костадин Костадинов от партия „Възраждане” – 12,9%. Прогнозните данни от екзит пола на агенциите „Маркет линкс” и „Алфа рисърч” за btv показваха по-различна картина -  Анелия Клисарова от БСП бе втора с 16,1%, а съвсем близо – с 15,9% е Костадин Костадинов от „Възраждане”. 9.4 % бе резултатът на Стела Николова от „Демократична България “и 2,8% за Николай Евтимов от ВМРО.

Снимка: btv

Пред bTV Клисарова заяви, че е доволна от резултата и го отдаде на добрата и позитивна предизборна кампания. „Всички се обединихме, не само БСП, нашите симпатизанти се включиха в тази кампания. Доказахме, че сме алтернатива. „Визия за Варна” трябва да се случи, защото и опонентите харесаха документа и тръгнаха по неговите стъпки”, заяви още тя.

Кандидатът на БСП коментира, че ниската избирателна активност в морския град най-вероятно се дължи на предварителната социология.  „Хората са обезверени, искат промяна, но не излизат да си дадат гласа. Ако повече хора излязат, резултатът щеше да е друг. Тогава пада платеният и корпоративен вот”, посочи социалистът.

„Очаквахме този балотаж и работихме за него. Единственото, което не ни достигна е времето. Трябваше в кратки срокове да убедим варненци, че има смисъл да се гласува”. Това заяви минути след оповестяването на първите резултати от exit poll-овете кандидатът за кмет на Варна от ПП „Възраждане” Костадин Костадинов в ефира на Нова телевизия. 

При общинските съветници ГЕРБ получава около 39,1% от гласовете, БСП – 13,6 на сто, „Възраждане“ – 10,1%, ДБ – 6,3%, ВМРО – 3,4%, ДПС – 2,6 на сто, показваха резултати от екзит пола на „Галъп“.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама