Първи прочит на изборните резултати

00:13, 28 окт 19 25 2350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сравнително спокоен изборен ден без сериозни нарушения. Така според ЦИК протекоха местните избори на 27 октомври.

По последни данни към 17.30 часа в цяла България са гласували 2 709 340 избиратели, което е избирателна активност от 42,85%.

Битката за София

Очаквано най-оспорван се оказа вотът в София.

На балотаж следващата неделя отиват кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и независимият кандидат Мая Манолова. След тях се нареждат арх. Борислав Игнатов („Демократична България“), Борис Бонев („Спаси София“), Ангел Джамбазки (ВМРО) и Волен Сидеров („Атака“). За общински съвет ГЕРБ/СДС получават най-голяма подкрепа, следвани от „Демократична България“, БСП, Борис Бонев и ВМРО.

Прочитът на кандидатите

София не успя да се раздели от първия път между лявото и дясното.

Според Йорданка Фандъкова резултатите от местния вот са показали, че София е дясна. "За мен е много важно в СОС да има ясно мнозинство, което да гарантира прозрачност и откритост, да гарантира реализацията на проектите за София“, посочи тя, като добави, че следващата седмица се надява гражданите отново да гласуват, защото изборът е важен за развитието на града.

От своя страна, Мая Манолова заяви, че предстои избор между диктата и демокрацията. „София няма нужда от усмихнато лице – параван, зад което се крие всичко това. Гражданите искат личности, които да носят персонална отговорност. Пробивът е направен, направиха го гражданите“, отбеляза тя, като добави, че след 14 години в София ще има балотаж.

Ангел Джамбазки определи резултата на ВМРО в София като „not great, not terrible“. „Имаме много над какво да мислим и над какво да работим", заяви Джамбазки.

Арх. Борислав Игнатов благодари за подкрепата и подчерта, че ще продължи да работи за по-добра София.

Борис Бонев посочи, че е доволен от резултатите. „Нашата цел беше достигане до балотаж, но съм щастлив, че по предварителни данни ще имаме един или двама представители в Общинския съвет. Пресата се затяга, ще бъда гласът на гражданите отвътре", заяви той.

Политически коментари

Резултатите от изборите предизвикаха множество политически коментари и дори опит за неправомерно нахлуване в „Арена Армеец“.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че победата на ГЕРБ над БСП е безапелационна. „Всички обичат да говорят за промяна, но промяната започна от ГЕРБ", заяви той. В отговор на питане може ли да спечели София на втори тур без десните, Борисов каза: „Десните хора по принцип са демократи, мислещи, знаещи, можещи, разсъждаващи. Ако те считат, че тези кукувици са промяна, Костинбродска промяна, ако БСП с половината от гласовете на ГЕРБ са промяна - да ги подкрепят и да им е честито“.

Кирил Добрев от БСП заяви, че левицата се завръща в местната власт. „БСП е на балотаж в 15 областни града. В няколко от тях сме първа политическа сила. Няколко знакови крепости на ГЕРБ се пропукаха. Това показва, че хората искат промяна“, категоричен бе той.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов вотът е бил нагаждачески. „Нашите кандидати са достойни хора, които не използваха непозволени средства. Явиха се честно и почтено“, каза още той. Симеонов подчерта, че бъдещето на коалицията не зависи от тези избори.

Юлиян Ангелов от ВМРО посочи, че изборите не са провал за партията. "Изказвам възмущението си от това, което се случи и на тези избори - пари, заплахи, тормоз, без значение от коя партия. Не е нормално в 21 век в България тези неща да се случват“, коментира той. Според Ангелов ВМРО е в челната тройка на партиите в България.

Веселин Марешки пък се изненада от доброто представяне на „Воля“ в различни общини. "Към днешна дата волята на българския народ е такава, че ГЕРБ е първа политическа сила. Единствената нова формация, която показва резултати на национално ниво, е "Воля". Запазваме си тази позиция и считам, че трябва да се върви в тази посока", каза още той.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров отново се открои от другите, като опита да нахлуе в „Арена Армеец“. Той посочи, че иска да наблюдава боренето на бюлетините, защото има съмнения за фалшификации. Той обаче беше спрян от полицията на входа на залата, тъй като кандидатите за кмет нямат право да присъстват на приемането на протоколите. Скандалите около Сидеров по време на местен вот сякаш започват да се превръщат в тенденция. През октомври 2015 г. в нощта на предходните избори той и депутатът Десислав Чуколов направиха опит за саморазправа с продаващи в денонощен клекшоп на ул. „Раковски“. След това двамата вилняха и в НАТФИЗ.

От ДПС заявиха, че ще изчакат окончателните резултати преди да коментират.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама