След вота: Хора признават, че са продали гласа си

08:22, 28 окт 19 25 1841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Схеми и съмнения за купен вот в плевенското село Буковлък. За това сигнализираха местни жители. Самите те твърдят, че са гласували контролирано и са получили пари за това.

След изборния ден в Плевен и областта, хора признават, че са продали гласа си в село Буковлък. Там за кметското място се борят местна коалиция и независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, съобщава bTV.

Жител на Буковлък твърди, че е продал гласа си срещу 30 лева. Той разказва анонимно как се купува вот, колко струва един глас и как се раздават бюлетини преди тъмните стаички.

„Струват между 30 и 60 лева. Едните спряха в 12:00 часа да изкупуват гласове и другите започнаха  да вдигат цените на 60 лева”, разказва източникът.

По думите му вотът с преференции е контролирано насочен към конкретен кандидат. За игра с преференции говори неофициално и друг човек от ромската общност в селото. По думите му тарифата на глас варира между 20 и 50 лева.

„Дават по 20,30, 50 лв. на някои. Дават, плащат си, идва тук някой от Плевен и казва: „На мен ми трябват толкова гласа, моят син ще влезе с преференция”, вади, плаща по 50 лева, има 30 души, отива, праща хората вътре”, разказва друг източник.  

Бюлетините били предварително попълнени - отбелязана е партията и предпочитаният кандидат.

В изборния ден в селото дойде полиция заради сигнали, че наведнъж няколко избиратели влизат в стаите за гласуване.

Разследване показа и схема с участието на местен лидер и общински съветник в Лом. 

Във вторник бе получен сигнал, че в ломския квартал "Младеново" се организира манипулиране на вота в неделя.

Мъжът, подал информацията, разказа, че и преди е подавал сигнали и винаги е имало заплахи срещу него, въпреки че е скрил лицето си. Той обаче не се отказва, защото това е негово "призвание" и смята, че така може да бъде полезен на обществото. Подозира, че и този път ще има заплахи и посегателство срещу него.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама