Ползи от плуването и престоя в басейн

13:17, 28 окт 19 / Любопитно 25 8053 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Древните римпляни са оставили богато културно наследство, което влияе на ежедневието ни и в днешни дни. Като любители на термите и оценявайки лечебните свойства на водата, те са построили и първите плувни басейни. В днешни дни, въпреки че строителството на басейни е извървяло дълъг път, все повече хора се наслаждават на удоволствието и ползите от тях.

Ползи от минералните басейни за здравето

Кожа - потапянето на тялото в слабо, умерено или силно минерализирана вода оказва благоприятно влияние върху кожата и ускорява процеса по зарастване на малки наранявания. В днешно време, можете да се насладите на този ефект без да ходите до минерален басейн, а като се възползвате от соли за вана.

Стави, кости и мускули - топлата вода помага за отпускането на мускулите след тренировка. Освен това, плуването и движенията в басейна натоварват равномерно различните мускулни групи. За сравнение, дори тренировките с по-леки тежести във фитнеса натоварват и износват ставите. Неслучайно, плуването е препоръчвано от много ортопеди и физиотерапевти за пациенти с двигателни проблеми и такива претърпели фрактура.

Кръвоносна система - отопляемите или минерални басейни са добър регулатор на кръвното налягане. Тъй като те разширяват кръвоносните съдове и помагат на кръвта да достигне по-лесно до краищата на капилярите и водят до понижаване на кръвното.

Ползи от плуването като спорт

Отслабване - в днешно време, увеличеният прием на калории и намаляващата динамика в живота са причина за наднормено тегло при все повече хора. Плуването е добро решение за хората, които искат да изгубят излишните килограми. То има редица предимства в сравнение с други спортове - съпротивлението на водата увеличава изразходваните калории, шансът за прегряване е значително по-нисък и е по-щадящо за сърцето.

Равномерно натоварване на всички мускулни групи - балансираната тренировка на мускулите по време на плуване е сред основните предимства на този спорт. Ползите от това са равномерното развиване на всички мускулни групи и по-нисък шанс за схващания от претоварване.

По-щадящо за ставите - много хора избират фитнес или джогинг когато искат да отслабнат, но за съжаление тези занимания могат да доведат до износвания на ставите и до проблеми в дългосрочен план. Плуването и посещенията в басейна, от друга страна, натоварват ставите минимално.

Противопоказания

Все пак, има и случаи при които използването на басейн не е препоръчително. Ето и най-честите сред тях:

Бактерии - понякога обществените басейни могат да бъдат не особено добре дезинфекцирани. В такъв случаи, те могат да доведат до гъбични или бактериални инфекции за ползващите ги. Ако сте собственик на басейн, уверете се, че водата е с нормално pH и са налични нужните нива на хлор.

Алергии - някои хора са алергични към хлор или към други химикали, които се използват за дезинфекция на басейна. В тези случаи се все пак има варианти - модерните технологии позволяват изграждане на басейни, които не използват никакви химикали за дезинфекция, а разчитат на йонизация.

Сериозни дихателни проблеми - ако наскоро сте претърпели остра белодробна инфекция или бронхит, дайте време на белите дробове да се възстановят преди да използвате басейн. Това важи в особена сила ако тренирате плуване. 

Ако искате да се възползвате от удоволствието да имате собствен басейн, обърнете се към услугите на фирма Акватек, лидер в изграждането на басейни в България от 1994г насам. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама