Директен полет до България е приоритет за Армения

14:52, 28 окт 19 / Политика 25 1881 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и външният министър на Армения Зохраб Мнакацанян се договориха двете страни да работят за повече свързаност помежду си.

„Важно е народите ни да видят, че имаме отлични двустранни отношения. Надявам се, че визитата ми ще спомогне за развиване на туризма. Трябва и да се фокусираме върху свързаността, между страните ни няма директен самолетен полет“, заяви по време на разговорите си със Зохраб Мнакацанян Екатерина Захариева, която е на първо официално посещение в Армения.

Директният самолетен полет трябва да е абсолютен наш приоритет в свързаността, ще окуражим нашите компании да работят в тази посока“, заяви арменският външен министър.

И двамата министри бяха единодушни, че липсата на открити политически въпроси между двете страни и вековните исторически цивилизационни връзки са добра основа да бъдат отношенията развивани по-активно. В България живеят и 10 800 български граждани от арменски произход, които според Екатерина Захариева са естествен мост и живата връзка между двете страни.

Захариева отбеляза ниския стокообмен между двете страни, който за 2018 г. възлиза на 27,3 млн. долара. За периода януари-юни на 2019 г. стокообменът е на стойност 19,5 млн. долара, като износът ни за периода е нараснал с 53% в сравнение със същия период на 2018 г.

„Имаме увеличение на износа за първите 6 месеца, но като цяло стокообменът не е много. Сигурна съм, че причината е в недобрата свързаност. Трябва да се фокусираме повече върху транспорти проекти и връзките чрез Черноморския коридор“, каза Екатерина Захариева.

По думите й, Армения би могла да се възползва от стратегическото местоположение на България и да използва страната ни за вход в Европейския съюз, който е и най-големият търговски партньор на Армения. „Можете да използвате включително фериботните ни връзки в Черно море, имаме много добри пристанища във Варна и Бургас, имаме много добра пътна инфраструктура“, подчерта Екатерина Захариева.

Министър Мнакацанян потвърди интереса на Армения да развива по-активни икономически отношения с България. „За разширяването на връзките между страните ни развитието на икономическите отношения има особено значение“, каза арменският външен министър. Като сфери от общ интерес в икономиката двамата събеседници посочиха туризма, софтуерните и високите технологии, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката.

Арменският външен министър подчерта, че Европейският съюз е най-големият поддръжник на реформите в Армения и благодари на Екатерина Захариева за помощта, която страната ни оказва за отношенията с ЕС.

„Европейският съюз няма скрит дневен ред, единствената ни цел е да подкрепяме правителствата и народите в различните страни да живеят в демократично, открито, сигурно общество, да не напускат страните си“, заяви Екатерина Захариева, която поздрави арменския си колега за извършваните в страната реформи.

България е една от първите държави-членки, ратифицирали Споразумението за всеобхватно и засилено партньорство и сътрудничество между Армения и ЕС, подкрепя визовия диалог между Армения и ЕС, сътрудничеството в рамките на „Източно партньорство“. По линия на помощта за развитие за последните три години България е отпуснала повече от 700 000 лв. (350 000 евро) по 9 проекта в Армения и още един с обхват Армения и Грузия.

В рамките на преговорите бяха подписани две междуправителствени споразумения. Екатерина Захариева и Зохраб Мнакацанян подписаха протокол за прилагане на Споразумението между ЕС и Армения за реадмисия, което има значение за започване на преговори на Армения с ЕС за визова либерализация. С министъра на териториалната администрация и инфраструктура Сурен Папикян Екатерина Захариева подписа споразумение за международен транспорт и автомобилни превози. Документът дава базата за активизиране на сътрудничеството ни в транспортната сфера, като се очаква то да допринесе за увеличаване на обемите на превозите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама