Денят накратко – 28 октомври

19:00, 28 окт 19 25 2321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Как изглежда политическата карта на България ден след местния вот, кои кандидати отиват на балотаж следващата неделя и още: 

***

Следизборни вълнения - кои са новите кметове и кои отиват на балотаж?

Без съществени нарушения, с висока или ниска избирателна активност по места, изборният ден приключи. Въпросът, който стои на дневен ред сега е дали предстои преструктуриране на политическото пространство в България и каква е равносметката от местния вот?

Най-оспорвана се оказа битката за София. На балотаж следващата неделя отиват кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова и независимият кандидат Мая Манолова. След тях се нареждат арх. Борислав Игнатов („Демократична България“), Борис Бонев („Спаси София“), Ангел Джамбазки (ВМРО) и Волен Сидеров („Атака“). След като резулатите за столицата станаха ясни, предизборният щаб на ПП ГЕРБ – София заедно със СДС предложиха да се проведе дебат между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, който да бъде на неутрална територия, а на предложението Манолова отвърна положително. 

В София-област рекорден брой населени места преизбраха старите си градоначалници. В 9 областни града в страната има избран кмет на първи тур. Това са Стара Загора (Живко Тодоров), Габрово (Таня Христова), Кюстендил (Петър Паунов), Кърджали (Хасан Азис), Хасково (Станислав Дечев), Враца (Калин Каменов), Бургас (Димитър Николов), Монтана (Златко Живков), Велико Търново (Даниел Панов).

На втори тур ще се гласува в 17 областни града. Кои са те може да прочетете в Акцент на деня: Кои са отличниците на първи тур?

Без напрежение, технически проблеми и струпване на чакащи хора – така премина пък приемането на протоколите през нощта. Въпреки това имаше и ''инциденти'' в зала „Арена Армеец”. Двама членове на избирателни комисии и един полицай припаднаха. Грешки в протоколите също не липсваха. По този повод говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира, че това е нормално предвид големия брой на кандидатите в листите.

Работата на комисиите беше за кратко смутена от лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който се опита да нахлуе в сградата късно снощи. Въпреки опитите си, той беше възпрепятстван от полицията. Днес партията на Сидеров поиска повторно броене на бюлетините за кметове и общински съветници в София и оспорва валидността на протоколите на секционните комисии.

***

УЕФА ще реши какво да бъде наказанието на България

Дисциплинарната комисия на УЕФА ще разгледа делото срещу България. Страната ни беше обвинена за четири нарушения по време на двубоя с Англия от квалификациите за Европейското първенство догодина, а именно - расистко поведение, хвърляне на обекти, нарушение на реда по време на изпълнението на националните химни и оказване на повторения по таблото на стадиона.

***

Екатерина Захариева e на официално посещение в Армения – за какво се договориха двете страни?

По време на срещата вицепремиерът и министър на външните работи  Екатерина Захариева и външният министър на Армения Зохраб Мнакацанян се договориха двете страни да работят за повече свързаност помежду си. Като едни от основните приоритети бяха посочени директният самолетен полет от Армения до България, както и по-активните икономически отношения между двете страни. Какво още си казаха двамата министри по време на срещата – прочетете ТУК.

***

Новото забавяне на Brexit е вече факт

Дни преди датата, на която Великобритания трябваше да напусне ЕС, държавите от общността се срещнаха днес, за да обсъдят удължаването на Brexit. Новата дата, която ЕС определи, отново е съдбоносното за Великобритания число – 31-ви , но този път януари 2020 г. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще поиска Камарата на общините да гласува за предсрочни избори, които той иска да насрочи на 12-ти декември - след като депутатите имат време да ратифицират сделката за Brexit.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама