Разкриха точното място където са се появили съвременните хора

07:40, 29 окт 19 / Култура 25 1325 Шрифт:
Topnovini

Съвременните хора са се появили преди 200 000 г. в региона на днешна Северна Ботсвана, южно от река Замбези. Това твърдят учени в „най-прецизното“ изчисление на местоположението на люлката на човечеството, предаде БТА.

Отдавна се знае, че хомо сапиенс произхожда от Африка, но учените досега не можеха да дадат точна локация на родното място на вида.

Международен екип е взел ДНК-проби от 200 представители на африканската етническа група Койсан, за която се знае, че носи висока част от клон на ДНК, известен като L0, населяваща съвременна Република Южна Африка и Намибия.

След това те комбинирали ДНК пробите с географско разпространение, археологически данни и данни за изменението на климата, за да излязат с геномна времева линия, която да предложи трайна линия от L0, простираща се назад 200 000 години в региона на юг от река Замбези в Ботсвана.

Работата им създала генетична карта, която проследява L0, и показва, че праисторическите хора, живели в региона за около 70 000 г., преди климатични събития да ги накарат да се разпръснат из света преди около 130 000 години.

Районът, идентифициран в проучването, се е наричал Макгадикгади-Окаванго, където някога е имало огромно езеро, приблизително два пъти повече от площта на езерото Виктория. Днес е до голяма степен пустиня.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама