ЦИК обявява резултатите от изборите до края на деня

08:08, 29 окт 19 25 2101 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 7:33 Обновено в 8:08

 

По Закон до 20.00 часа днес Централната избирателна комисия трябва да оповести официалните резултати от първи тур на изборите за местна власт. Междинни данни сочат, че избирателната активност на първия тур е близо 51%.

Вече 125 ОИК са си предали протоколите в ЦИК. Това, което е ясно до момента - в 9 областни града има избран кмет на първи тур. В 8 от тях победители са кандидатите на ГЕРБ, а в 1 - на ДПС. Очаква се в неделя в 18 областни града да има втори тур.

Градовете, в които в неделя няма да има втори тур, са Враца - Калин Каменов, Монтана - Златко Живков, Стара Загора - Живко Тодоров, Бургас - Димитър Николов, Велико Търново - Даниел Панов, Габрово - Таня Христова, Кюстендил - Петър Паунов, Кърджали - Хасан Азис, Хасково - Станислав Дечев.

"Тези избори бяха организирани добре. Работата, която имаше да се свърши в тези сложни избори, беше добре подготвена", каза говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНТ. Той даде висока оценка на работата на ЦИК и на изборната администрация.

"Към вчерашния ден бяха въведени на 100% всички протоколи. В момента се приети 182 Общински избирателни комисии. Очакваме София всеки момент да пристигне в ЦИК, за да може да бъдат приети протоколите. Към момента бих се въздържал от даване на някакви данни по отношение на това как вървят в големите градове резултатите от трите вида избори", каза Андреев. Все още не може да се каже и как стоят местата в общинските съвети.

Българският избирател вече е запознат и свободно използва преференциите, отчете Андреев. Според него след всеки изминал избор формата на мажоритарен вот се използва все повече от избирателите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама