Соня Йончева и Софийската филхармония с концерт в зала "България"

17:40, 29 окт 19 / Култура 25 1999 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Соня Йончева - българската прима, която покори света, пристига за концерт със Софийската филхармония на 15 ноември. Под диригентството на маестро Найден Тодоров тя ще представи Пучиниева програма.

Звездата на Соня Йончева блести на сцените на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката опери. Само за няколко години тя се превърна в едно от най-търсените сопрани.

Партнира си с артисти от ранга на Пласидо Доминго, Дмитрий Хворостовски, Стинг, Йонас Кауфман, Томас Хемпсън, Антонио Папано. Богатият ѝ репертоар се разпростра от Барока до творби от Моцарт, Чайковски и Пучини. Българката е от малкото артисти в историята на Метрополитън опера, който в един сезон участва в три спектакъла, всеки един от които предавани на живо в 2000 кинотеатри по целия свят.

Нейната Виолета е наречена "Най-добрата" от времето на Мария Калас. Соня е и единствената оперна певица след Калас, която е поканена от Ла Скала да изпее основната партия в рядко изпълняваната опера на Белини "Пиратът".

В биографията на Соня са вписани още забележителни роли на Дездемона в „Отело”, Микаела в „Кармен”, Мими в „Бохеми”, а нейната Йоланта в едноименната опера на Чайковски в Парижката опера също ѝ печели признанието за най-добрата певица в тази роля.

Българката попадна в списъка с топ 5 на най-вдъхновяващите жени по света на изданието Vogue Индия. Тя беше и специален гост на наградите "Оскар" през тази година.

Сред многото награди на родната прима са престижните "Опералия", "Артист на годината" на Медичи ТВ, Ехо Класик, Наградата на читателите на списание "Опера" на International Opera Awards и мн. други.

През 2015 г. Соня пя на сцената на зала "България" под диригентството на съпруга си Доминго Индоян. През 2017 тя представи своята Вердиева програма за първи път в зала 1 на НДК отново в компанията на съпруга си. Миналата година Соня беше част от концерта на Софийската филхармония в една от най-престижните зали в света - зала БОЗАР в Брюксел по повод поемането на Председателството на Съвета на ЕС от България под диригентството на маестро Найден Тодоров.

През юни тази година тя беше една от звездите в Гала концерта на Ролекс в Миланската Скала заедно с изключителните оперни гласове Пласидо Доминго, Йонас Кауфман и Хуан Диего Флорес и пианистката Юджа Уанг.

На 15 ноември в зала „България“ Соня Йончева ще представи арии из опери на Джакомо Пучини. Партньор в дуетите ще ѝ бъде младият и вече набиращ популярност тенор Михаил Михайлов - лауреат на конкурса "Гена Димитрова".

Само преди седмици Соня стана майка на очарователната София, която заедно с батко си ще пътува за България през ноември.

Билетите за музикалното събитие отдавна са изчерпани. В деня на концерта Софийската филхармония ще пусне ограничено количество правостоящи места, които ще могат да бъдат закупени на касата на зала "България".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама