Колоездачи излязоха на протест с искане за законови промени

19:22, 29 окт 19 25 2810 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Колоездачи протестират с искане за законови промени, които да гарантират сигурността им на пътя. Проявата идва след поредния инцидент, при който шофьор блъсна колоездач на оживен столичен булевард край стадион "Локомотив" преди седмица и избяга. Няколко дни след това велосипедистът почина.

Тази вечер за пореден път велосипедисти излязоха на втори протест под надслов "Поход за живот". Първият беше преди една година след поредния фатален инцидент на пътя с велосипедист. Организаторите на днешната проява припомнят, че тогава им е обещан нов закон за движение по пътищата, който още не е факт.

Лежащ флашмоб на велосипедисти срещу инцидентите по улиците

В последните две седмици двама колоездачи намериха смъртта си на пътя, затова велосипедистите призоваха час по-скоро да се приемат законодателни промени, с които да се въведе изискване за минимална дистанция от метър и половина при изпреварване на велосипедист. Протестиращите искат още одит на всички велоалеи, защото според тях те не са качествени и безопасни, както и по-големи присъди за всички убийци на пътя, които са избягали от местопроизшествието.

"Шофьорите трябва да ни пазят, не да ни убиват, коментира пред журналисти Иво Делин от сдружението "Велоеволюция", които са сред организаторите на събитието.

Колоездачи легнаха до своите велосипеди на кръстовището до Ларгото, за да покажат какво се случва, когато уязвимият велосипедист е блъснат от двутонен автомобил. След това протестиращите се отправиха с колелата си по булевард "Цар Освободител", след това по улица "Георги С. Раковски", ще минат и през улица "Ген. Гурко", за да стигнат до Министерството на вътрешните работи на ул. "6-ти септември". Там искат да попитат до къде е стигнал новият Закон за движение по пътищата, в който са включени част от предложенията им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама