"Космически самолет" на американските ВВС се завърна от мисия след 780 дни

09:37, 30 окт 19 / Свят 25 1643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След рекордна двугодишна мисия тайнственият безпилотен "космически самолет" на американските военновъздушни сили се завърна на земята. Машината X-37B е кацнала в космическия център Кенеди в щата Флорида в неделя сутринта, съобщиха военновъздушните сили.

Не се съобщава какво е правил самолетът, докато е обикалял около Земята, след като беше изстрелян през 2017 г. с помощта на ракета на компанията SpaceX. Самолетът е бил на мисия в продължение на 780 дни, което е нов рекорд за продължителност на мисията на тестово превозно космическо средство за многократна употреба.

Тайнственият "космически самолет" изглежда като космическа совалка, но е с една четвърт по-малък от совалките. Американски официални представители казаха, че последната му мисия е изпълнила успешно поставените цели. На борда на самолета е имало материали за експерименти на Изследователската лаборатория на военновъздушните сили.

Това е пети подобен полет на такова превозно средство. Шести полет е планиран за следващата година, като изстрелването ще бъде отново от Кейп Канаверал. Захранваният от слънчевата енергия самолет е управляван дистанционно и е без екипаж.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама