Акцент на деня: 40 минути = две оставки и нова ваканция

17:30, 30 окт 19 25 5527 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Депутатите се върнаха от ваканцията след първия тур на местните избори, за да си гласуват нова двудневна ваканция преди втория вот. Членовете на комисията по казуса "БНР" ще трябва да дойдат на работа и утре. Първото заседание след балотажа ще бъде на 6 ноември. 

Изборна ваканция започна по-рано, защото в пленарна зала не се събра кворум на заседанието на 11 октомври (петък). Така на практика парламентът почива 20 дни или с една седмица повече отколкото на местните избори през 2015 г.

Заседанието днес продължи едва 40 минути, които се оказаха достатъчни на родните законотворци да приемат две оставки, да оформят мини спор в зала за купуването и продаването на гласове, както и да удължат срока на комисията, създадена за хакването на НАП.  

Волен Сидеров беше освободен от депутатските му задължения. Лидерът на „Атака“ депозира оставка заради участието си в кметските избори в столицата. Сидеров не стана кмет, но ще застане редом до общинските съветници, защото има „много далавери за разкриване“ в столичния съвет. Той „напусна по чест и достойнство“, но не успя да си вземе последно сбогом с парламентарната трибуна. Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова извини ситуацията с това, че Сидеров е поискал думата в процедура на гласуване. Тя поднесе своите извинения и изрази надежда за отговорно поведение от страна на партньорите им. 

Последните месеци работата на „Атака“ в парламента бе съпровождана от коалиционни неразбирателства. В края на юли партията бе изключена от парламентарната група на „Обединени патриоти“, която си партнира в управлението с ГЕРБ. Волен Сидеров е депутат от 2005 г., в 40-то, 41-во, 42-ро, 43-то и 44-то Народно събрание.

Народното събрание напусна и депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова. Очакваше се тя да си тръгне от родния парламент, за да бъде евродепутат на мястото на Мария Габриел, която получи подкрепа за втори мандат като еврокомисар. Малко след това обаче правителството я номинира за вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка. Процедурата се проточи, защото изискваше одобрение от останалите членки. Това вече е факт и тя трябва да заеме поста от началото на ноември. Позицията вицепрезидент се поема за срок от три години, това означава, че мандатът на Павлова ще изтече през септември 2022 г.

В обръщение във Facebook тя заяви, че ще работи за устойчиво развитие, създаване на растеж и работни места, насърчаване на равенствата и подобряване живота на хората в България и цяла Европа. Лиляна Павлова е народен представител от ГЕРБ в 41-во и 42-ро и 44-то Народно събрание. Тя бе министър на регионалното развитие и благоустройството в първото и второто правителството на Бойко Борисов, както и министър на българското председателство на Съвета на ЕС.

В краткото си време заедно депутатите отново успяха да се скарат. Корнелия Нинова обвини управляващите, че са си купували ромски гласове на изборите в неделя. ГЕРБ заяви, че опозицията непрекъснато сменя позицията си.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама