Пореден протест срещу Иван Гешев блокира центъра на София

18:58, 30 окт 19 25 4842 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пети протест срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор блокира центъра на София, съобщи БГНЕС.

Движението по бул. "Цар Освободител" е спряно, и в този момент протестиращите срещу единствената номинация на Иван Гешев за прокурор на България пристигат в т.нар. Триъгълник на властта.

Мая Манолова подкрепя протестите срещу избора на Иван Гешев

Протестиращите настояват президентът Румен Радев да не подписва Указа за назначаването на Гешев, а ако се наложи - да поиска и тълкуване на Конституцията от Конституционния съд на България.

Стана ясно още, че няма краен срок, в който да бъде издаден и подписан Указа за назначаването на новоизбрания главен прокурор.

На 14 октомври Висшият съдебен съвет /ВСС/ избра Иван Гешев за главен прокурор. За неговата кандидатура гласуваха 20 от членовете на ВСС, а 4 бяха против.

Недоволните запалиха 7 лампи, които олицетворяват всяка една година от мандата на главния прокурор и скандираха „Мафията вън” и „Гешев е позор”.

„Искането е към Президента. Днес ще бъде подкрепено с подписка, която утре ще внесем. Ние искаме президентът да върне кандидатурата на единствения кандидат на Висшия съдебен съвет и да поиска процедурата да започне отначало, тъй като не може да има избор само с един кандидат. Ако това не може да се случи да се отправи питане до Конституционния съд, който да изтълкува конституционния текст чл. 129 за избора на главен прокурор и най-вече на думата повторно и да каже дали това означава повторно гласуване на една и съща кандидатура или повторно провеждане на процедура”, заяви Велислав Величков от Националната инициатива „Правосъдие за всеки”.

Лозан Панов: Избирането на Иван Гешев за нов главен прокурор е режисирано

Според него прегласуването на една и съща кандидатура е безсмислено. „При това положение ние смятаме, че това противоречи на духа и смисъла на Конституцията и въобще на понятието избор. Надяваме се Радев да извърши нещо, което президент не е правил, а именно да поиска тълкуване от Конституционния съд на текста, който урежда изборът на главен прокурор и какво става в хипотезата на връщане на кандидатурата от страна на президента когато кандидатурата е единствена”, каза още той. 

Величков подчерта, че протестът им не е срещу президента, а срещу процедурата и в подкрепа на това да не се оказва натиск върху Радев от други власти и органи да взима бързо или бавно едно или друго решение.

Той беше категоричен по отношение, на това че отговорността за назначаването на Иван Гешев е изцяло на Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов, който по негови думи, се опитва да прехвърли „горещия картоф” на президента, което свободните граждани няма да допуснат.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама