Ще се увеличат ли доходите ни догодина и с колко с Бюджет 2020?

09:20, 31 окт 19 25 1315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трите основни държавни бюджета - на централната власт, на общественото осигуряване и на Здравната каса бяха обсъдени от съвета за Тристранно сътрудничество вчера. Бюджетът предвижда 10%-ен ръст на заплатите, повече пари за образование, здравеопазване и отбрана, но в същото време замразяване на повечето социални плащания. Работодатели и синдикати обаче не стигнаха до единна позиция. Ще бъде ли постигнат консенсус коментират експерти:

"Ние предложихме бюджетът да съобрази ситуацията на международната и европейската икономика, което дава отражение на българската индустрия - ние в момента имаме спад на продажбите. В момента фискалният резерв има над 10 млрд. лв, за следващата година е планирано поемането на нов дълг, сега са много ниски лихвите, това ще се яви като буфер при влошаване на световната и европейската икономика", обясни Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, пред БНТ.

Горанов: 3,3% е очакваният икономически растеж

Според Васил Велев, бюджетът е напрегнат като приходи, не е бюджет на спокойствието. Реформите наистина не са извършени и това се отразява и на въпроса с трите дни болнични, допълни Велев.

Според Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика, бюджетът за догодина не е планиран в далечен хоризонт и не предвижда дългосрочни финансови политики.

"Всъщност, няма принципна разлика с Бюджет 2019. Това е бюджет на късия хоризонт, а хоризонтът е края на мандата, на практика на правителството. Не виждаме стъпките, които трябва да доведат до новия модел в помощ на хората с увреждания. Движим се по някаква територия, в която няма да се сблъскаме с реформите", коментира Нейков.

Големият въпрос е каква цел има системата ТЕЛК. Анализът сочи, че целта е човекът да стигне до пенсия за инвалидност, а всъщност трябва да намерим в него онази работоспособност, която ще го върне на пазара на труда, допълни Иван Нейков.

Васил Велев очерта няколко основни предимства на Бюджета за догодина. "Макрорамката е безспорен плюс на бюджета, това, че той е балансиран, запазване данъчния модел и данъчните ставки, което внася една стабилност и предвидимост за бизнеса", отчете той.

В края на 2020 г. със сигурност ще има излишък, категоричен беше Иван Нейков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама