Цветан Цветанов се срещна с конгресмен Робърт Питинджър

11:08, 31 окт 19 25 1334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на посещението си във Вашингтон, председателят на Управителния съвет на ЕАЦС Цветан Цветанов се срещна с конгресмен Робърт Питинджър от Северна Каролина, основател и организатор на Парламентарния форум за разузнаване и сигурност (Parliamentary Intelligence-Security Forum).

Форумът е създаден през 2014 г. с цел установяване на професионални контакти между парламентаристи от американския Конгрес, европейските национални парламенти и представители от неправителствения сектор с профил сигурност. По време на годишните срещи във Вашингтон и различни европейски държави се разглеждат въпроси от областта на сигурността и разузнаването.

Цветанов представи дейността на основания от него Евро-атлантическия център за сигурност, като изведе част от основните сфери на интерес – асиметрични заплахи за сигурността на Република България и държавите от региона, геополитическите процеси на Балканите и в Близкия Изток, енергийните проекти като средство за влияние и въздействие върху държавите от региона.

Конгресмен Питинджър изрази задоволство, че такъв убеден евроатлантик като Цветанов е създал платформа, която ще даде възможност на отделни личности и организации от региона да изразяват своите убеждения и виждания. Беше отправена покана към Цветанов за участие в предстоящи сесии на Парламентарния форум за разузнаване и сигурност. Двамата се съгласиха, че новите предизвикателства пред света са въпроси, свързани с дигиталните технологии и тяхната уязвимост – 5G мрежите, изкуствения интелект, блокчейн и големите бази данни.

Цветанов и Питинджър разговаряха и по конкретни аспекти на заплахите пред Европа и САЩ, обсъждайки широк кръг от въпроси. Изразено бе общото виждане, че посредством по-тясна европейска и атлантическа интеграция страните от региона на Балканите ще могат да отговорят на заплахите, пред които са изправени. Допълнително бяха обсъдени възможностите за провеждане в Югоизточна Европа на регионален форум по сигурност по подобие на Вашингтонския форум, основан от конгресмен Питинджър преди пет години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама