Мозъчна операция беше предавана пряко във Facebook

19:40, 31 окт 19 / Любопитно 25 1491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мозъчна операция на млада пациентка, извършена от неврохирурзи от Тексас, САЩ, беше отчасти предавана пряко във Facebook, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

За целите на интервенцията 25-годишната Джена Шард е оставена будна, за да може да разговаря с хирурзите и да ги насочва.

Операцията е продължила четири часа и половина. Извършена е от екип от Методисткия медицински център в Далас, Тексас. Прякото предаване във Facebook е продължило около 40 минути. Към сряда видеото е гледано от близо 100 000 души.

Джена Шард страда от епилептични пристъпи в резултат на възпаление на кръвоносни съдове в левия слепоочен дял. Затова е засегнат говорът й, обяснява ръководителят на отделението по неврохирургия Нимеш Пател.

Медикаментите се оказват неефикасни, поради което специалистите решават да я оперират, за да отстранят инфектираната маса. Обикновено подобни операции се извършват под пълна упойка. В случая обаче лезията се намира в твърде деликатна зона и хирурзите решават, със съгласието на пациентката, тя да остане в съзнание, за да може да говори и да ги направлява в създаването на "карта" на мозъка й.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама