Васил Велев: Макрорамката на Бюджет 2020 е амбициозна

17:28, 31 окт 19 / Политика 25 1257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Макрорамката, заложена в Бюджет 2020, на този етап е амбициозна според АИКБ, а според КНСБ е реалистична. Финансите на държавата за следващата година коментираха председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и д-р Любен Томев- директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”.

„3,4% ръст е заложен за текущата година, а за следващите три години е заложен 3,3% ръст на БВП, което е по-скоро горната граница на повечето прогнози на международните финансови институции като МВФ, Световната банка, ЕК. Не е измислица на местно ниво на Министерството на финансите.”, обясни Васил Велев.

Ще се увеличат ли доходите ни догодина и с колко с Бюджет 2020?

Всяка следваща прогноза е за по-нисък, за намаляващ, растеж. Това е в резултат на търговските войни, САЩ-Китай, неяснотите около Brexit, турската икономика буксува. В България вече сме говорили за това, че в индустрията има от няколко месеца спад, така че тази макрорамка, заложена в бюджета, на етапа е амбициозна. Надяваме се да не създаде проблем”, заяви той.

„Бих казал реалистична рамка от гледна точка на БВП. Значително по-добре от средноевропейското равнище, това дава добри перспективи за политиката по доходите за следващите години. Важното е да се отбележи, че в основата на този сравнително устойчив и сравнително висок растеж, седи вътрешното потребление, което за нас е много важно. За съжаление износът е в много лоша позиция както за текущата година, така и в перспектива, вероятно свързано с международната ситуация. Но за нас това е добър знак, че вътрешното потребление ще бъде основният двигател на растежа”, заяви д-р Любен Томев. „В същото време прогнозите са още от следващата година броят на заетите да намаляват. Това на фона на демографската криза ще е един от рисковете, които ще стоят пред този икономически растеж”.

Що се отнася до очакванията за икономическа криза, Васил Велев коментира, че би било добре да се заложи известен излишък при такъв заложен ръст на БВП.

„Нашето становище е по-скоро обратното. Правителството отдавна е заложило тази фискална консолидация, но според нас това не е правилния подход, защото тези пари в рамките на нормален бюджетен дефицит биха могли да стимулират вътрешното потребление”, смята Томев.

Синдикатите одобряват политиката по доходите, заложена от правителството.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама