Синдикатът иска разяснение за парите за допълнителни бройки надзиратели

08:30, 01 ное 19 25 1182 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на годината се очаква да стартира работна група, която да създаде норматив за стандарти на минимална обезпеченост на работещите в местата за лишаване от свобода и в съдебните сгради. При наличие на такава наредба държавата ще бъде ангажирана да я обезпечи. Имаме изразена воля от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, че работната група ще стартира. Това каза пред БНР Ивайло Григоров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България.

Вчера стана ясно, че нови 200 щатни бройки ще бъдат разкрити за надзиратели в затворите. Решението идва на фона на обявената стачна готовност от надзирателите и ще струва 7 млн. лева.

Надзирателите в затворите са в протестна готовност

„Нещото, което ни притеснява, е в изказването на министър Данаил Кирилов, че тези 7 млн. лева ще бъдат намерени от икономии. Надявам се скоро да бъдем поканени на среща, за да бъдем запознати с технологията, по която ще се случи това нещо. Икономии в двете дирекции няма. Ако се икономиса от нещо, то отива да запълни дупка, създадена от друго нещо като разходи. Надяваме се изцяло сумата да бъде финансирана от бюджета“, уточни Григоров в предаването „Преди всички“.

Той подчерта, че реално необходими са 1600 бройки за двете специализирани дирекции, за да се покрие европейският стандарт.

След обявена протестна готовност, разкриват 200 щатни бройки в затворите

„Имаме текучество в сектора, но може би с повишаване на заплатата и с подобряване на условията, надявам се, че ще постигнем европейските стандарти“.

Григоров поясни, че отново ще се настоява за повишаване на заплащането за нощен труд от 0,25 лева на час до 2,50 лева на час.

По думите на Ивайло Григоров „човешкият фактор е незаобиколим, но когато има качествена техника за охрана, рисковете от инциденти и бягства се свеждат до нула“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама