Малина Едрева, ГЕРБ/СДС: София има нужда от работещ кмет, който стои близо до хората

15:39, 01 ное 19 25 2865 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

ТОПНОВИНИ потърси Малина Едрева председател на групата на ГЕРБ в досегашния СОС и кандидат за съветник в листата на ГЕРБ/СДС за постигнатото на изборите за кмет на 27 октомври, очакванията за балотажа на 3 ноември и за какво ще работи ГЕРБ в София.

Г-жо Едрева, в неделя отивате на балотаж, защо софиянци трябва да гласуват за Йорданка Фандъкова и ГЕРБ?

Йорданка Фандъкова е лидер, визионер, професионалист, опитен политик, почтен човек, но най-вече кмет, който познава предизвикателствата пред града ни и има решения с програма, която извежда града ни като модерна европейска столица. Градът ни установи темп на работа, който трябва да се ускори, но да има балансирано развитие. Г-жа Фандъкова е уравновесен и решителен ръководител, предвидим и гарантиращ интересите на града. За София това е от изключително значение. От голяма важност е проектната готовност и финансовото обезпечение.  Това не са проекти, които са измислени сега, по време на предизборната кампания. Това е дългосрочна политика. За това съм категорична – София има нужда от работещ кмет, който стои близо до хората и се интересува от проблемите на града. Градът ни минава на нов етап от това развитие и при защитен интерес на свободния, предприемачески и интелигентен дух на всеки, който живее в София.

Ще припомня, че Йорданка Фандъкова отказа номинацията за кандидат-президент, защото само година преди президентските избори бе получила доверието на софиянци. Тя се интересува искрено от работата за града ни и държи на доверието на хората тук.

Какво ще се случи в Столичния общински съвет след промяната на броя на общинските съветници?

Мнозинството е много важно, защото то гарантира отговорността и не позволява да се формират сенки от плаващи мнозинства и групи по интереси. Това София го е преживявала преди повече от 12 години и всички помним последиците, прераснали в огромни язви за града ни. Три мандата и сега мнозинството е дясно. А това означава прагматизъм, предприемчив дух, отговорно разходване на средствата. Да, ГЕРБ има трима съветници по-малко, но пък една трета от нашата листа е с кандидати от гражданската квота. Това са хора, безспорни авторитети в своята област. Това са и млади хора, които вече имат професионална биография и експертност. Това са хора, които не искат да стоят отстрани, а да работят за града. И до сега в ключовите решения за града сме търсили максимална подкрепа в Общинския съвет. Естествените ни партньори са колегите от "Демократична България", чийто приоритети са сходни с нашите и в кампанията вече чухме добри идеи – по отношение на повишаване на прозрачността в работата на администрацията, на Столичния общински съвет, превръщането на Витоша в най-големият парк на града ни. С колегите от ВМРО можем да работим за повишаване на сигурността в кварталите, а с представителя на "Спаси София" в сферата на транспорта.

С кого ще е най-печелившо за вас да се коалирате и в каква посока ще работите заедно?

С всеки, който иска развитие, сигурност, контрол, прозрачност. С всеки, който вярва, че София това са хората и работи за това да има устойчиви мерки за решаване на предизвикателството с чистия въздух. Изключително важен въпрос, който не може да се реши само с една мярка или само с едно решение на кмета или общинския съвет. И кметът, и общинският съвет обаче имат задължението да създадат условия за решения. Ние вече сме осигурили тези условия и сега работим по тях, категорично трябва да продължим в посока на новото разширение на метрото, на осигуряване и развитие на  довеждащия транспорт, на ограничаване на транзитния преход в центъра на града; на подмяната на отоплителните системи, на инкриминирането на горенето на отпадъците.

Какво още има да се свърши в София и какъв е правилният начин затова?

В големите градове работата е ежедневна. Те са изправени пред огромните предизвикателства да отговарят на нуждите и очакванията на милионните населения. И няма сектор, който да затвори и каже – приключихме. Защото градовете са живи системи и те трябва постоянно да бъдат поддържани. София не прави изключение.

Имаме много важна задача - да достигнем максимално до домовете на хората. Имаме много работа в кварталите – с подреждане на паркирането, с обновяване на улици и тротоари, със запазване на междублоковите пространства и превръщането им в места за отдих.

За какво ще работите през новия мандат?

В сферата на културата и образованието нашето разбиране и отговорност са свързани с развитието на средата – модерна и функционална. Така че да предоставяме максимално добри условия за креативност.

Ще изброя няколко конкретни проекта в сферата на културата:

Предстои ни реализацията на ключови проекти в сферата на културата. Започваме изграждането на първия по рода си в страната ни център за съвременно изкуство - на мястото на бившата топлоцентрала на НДК в Южен парк. Това е проект, иницииран от самите артисти от независимия сектор, с които работим съвместно през целия път – от  изработване на заданието за архитектурния конкурс, през провеждането на международен архитектурен конкурс и конкурс за избор на изпълнител на изграждането му.

В края на този месец международното жури за архитектурния конкурс на пл. "Света Неделя" ще има своето решение.

Предстои ни подготовка на задание за архитектурен конкурс за пространството под бившия мавзолей. Както знаете, Столичният общински съвет го предостави за филиал за съвременно изкуство на Софийска градска художествена галерия.

Водени от отговорността пред българските музиканти и техните публики залагаме 2 проекта за нови концертни зали, за чиято реализация ще привличаме международна експертиза и опит.

Искаме да бъдем в подкрепа на младите родители и важен акцент в образованата инфраструктура е строителството на сгради за детски ясли наред с продължаващото строителство на детски градини и обновяване и модернизиране на средата на съществуващите общински образователни институции. Създаваме програма на проектен принцип за приобщаващо образование, за да подкрепим децата със специални образователни потребности.

Защо ГЕРБ трябва да продължи управлението си в столицата?

Ние имаме визията и конкретни проекти за града. Ние не работим на парче и в кампания, имаме дългосрочна програма, устойчиви политики и знаем как да ги реализираме. Аз съм част от един екип, чийто лидер Йорданка Фандъкова има опит, предвидимост и устойчивост в управлението си. Вярвам, че в новия общински съвет ще има енергия, воля и разбиране да реализираме екологична, иновативна и високотехнологична София. Защото бъдещето ни е днес и сега, то е в младите хора, в новите технологии, в стратегическите инвеститори и в духа на творците на София. Това е нещото, което всеки ден ме кара да си върша работата още по-добре. За това моля всеки, който иска София да бъде града на хората, град с устойчиви политики да гласува тази неделя.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама