Бюджети, разчети и сметки без кръчмар (Тема с продължение...)

09:00, 02 ное 19 25 1848 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

Критична точка, като такава може да определим степента достигната от поредицата от събития белязали отминаващата си вече седмица. Емоции от най-висока степен, глоби и игри, кой крив, кой прав или на кой нагонът за власт е по-голям. Нов залог за бюджета за идната година и как показахме на света, че троянски кон в България няма да има:

***

Не всеки е късметлия да мине изпита от първия път

След проведените избори на 27 октомври, не всички се оказаха отличници, а някой е необходимо да се явят повторно, а какво ще се случи ще разберем в неделя. Обрат претърпя и бройката на различните общински съветници. От първия път преминаха успешно в 9 областни града в страната, където кмет бе избран на първи тур. 97 общини, 377 кметства и 31 района ще избират кметове на втори тур, от тях 18 областни града ще има балотаж за избор на кмет, сочат окончателните данни на ЦИК, на база на 100% обработени протоколи.В 18 града, които са областни центрове, ще има балотаж на 3 ноември. В 105 общини също ще се произвежда втори тур за кмет на община. В 196 общини ще се произвежда втори тур в поне едно населено място, В 441 кметства ще се произвежда втори тур за кмет на кметство, в 31 района ще се произвежда втори тур за кмет на район.

 

***

Шпионажи в България- да, ама не...

След получаване на съответен сигнал от ДАНС, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу републиката – за това, че от м. септември 2018 г., на територията на страната, лице – чужд гражданин събира, с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна, съобщиха от прокуратурата. В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. В продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София.

Руският дипломат,  трябваше да напусне територията на България в срок от 24 часа и това се е случило, отпътувал е с директен полет за Москва заедно със своето семейство.  Припомняме, че МВнР връчи нота на руския дипломат, уличен в шпионаж, да напусне незабавно страната в рамките на 24 часа.

"Същевременно, поради отрицателно становище на една от институциите, която съгласува издаването на дългосрочни визи за дипломати, няма да бъде издадена такава на руски гражданин, намиращ се в момента в Русия, на когото му предстоеше да поеме поста „аташе по въпросите на отбраната“ в руското посолство в София. Уточняваме, че това не е процедура по обявяване за персона нон грата. За решението е уведомена руската страна".

По думите на Елена Поптодорова,  вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор уличеният в шпионаж руски дипломат е могъл да придобие информация за всички теми, решения и договорености за членството на България в НАТО. 

Изгоненият от България руски дипломат е опитал да вербува началник на българска специална служба. За щастие човекът е изключително верен на Родината си и веднага дойде да ми каже, оттам нататък си направихме всички мероприятия, заяви премиерът Борисов.

„Путин ме познава добре, знае че не се подавам на натиск и не изгоних руски дипломати, когато всички гонеха. Но когато дипломат на висок пост го хвана да вербува мои началници, мигновено го парирам. Ако пратя шпионин да вербува някой от началниците на служби на президента Путин, гоненето ще му е малко наказание“, категоричен е той.

 

***

Глоба за виновните

УЕФА ни наказа с 85 000 евро глоба и затворени изцяло трибуни за европейската квалификация срещу Чехия. Мачът е на култовата за родния футбол дата 17-ти ноември, но за съжаление ще мине в изключително тъжната атмосфера, без да има публика. Следващият мач за родните национали също ще се играе пред празни трибуни. Това решение взе Дисциплинарната комисия на централата на заседанието във вторник.

75 000 евро е санкцията за проявите на расова и друга дискриминация по време на мача с Англия (0:6) на 14 октомври, а 10 000 евро са заради освиркване на химна на гостите.

Същата санкция от 10 000 евро има и за Английската асоциация, тъй като гостуващите фенове също не уважиха "Мила родино" преди началото на двубоя. БФС получи и предупреждение за втори мач без публика, което влиза в сила автоматично при допускането на какъвто и да е инцидент при организацията на мача с Чехия. Очаква се родната централа да предприеме кампания за допускането на стадиона на деца до 14 г., което е позволено от УЕФА при такава санкция. За това ще помогне и сравнително удобният час на двубоя – 19.00 часа на 17 ноември.

Наложената ни глобата не е рекордна, но за това колко е сурова говори дори само фактът, че за свастиката, изорана в терена преди квалификацията Хърватия - Италия в Сплит преди 4 години, федерацията в Загреб беше глобена със 70 000 евро. Провинение, което в никакъв случай не е сравнимо с 20-ината фенове, които вдигаха ръце и викаха обиди на "Васил Левски" срещу англичаните. Същевременно антидискриминационни групи в Англия заявиха, че наложеното наказание за страната ни е твърде леко. "Ние сме разочаровани, че България няма да бъде изключена от квалификациите за Европейското първенство през 2020 г., като се има предвид, че в тази страна вече има история на подобни прояви и там очевидно не са в състояние да се справят с проблемите, пред които са изправени", се казва в декларация на групата ФАРЕ, която е партньор на УЕФА в борбата срещу расизма по стадионите и която извършва мониторинг на високорискови мачове.

***

Бюджет 2020 обещава повече финасови възможности

Правителството одобри на днешното си заседание държавен бюджет за догодина. През 2020 г. Държавната хазна ще разполага с близо 47 млрд. лв. като приходи, като всичките са предвидени за разходване. Прогнозира се ръст на икономиката с 3.3%, а БВП да достигне 126,7 млрд. лева. В бюджета за догодина е заложен ръст от 10% за възнагражденията в бюджетната сфера, и със 17% - заплатите на учителите. Очакванията са в периода 2020-2022 година да намалява безработицата и да стигне до 4%. За сравнение с нивата през тази година около 4,4 на сто. За 2020 година през бюджета  към общините ще бъдат преведени над 4,2 млрд. лв. или с 460 млн. лева повече спрямо тази година. 

ПРИОРИТЕТИ 

Основните приоритети на кабинета остават образованието, здравеопазването и отбраната.

Образование: През 2020 г. се предвиждат 360 млн. лв. повече и 17% увеличение на учителските заплати. Прогнозите са средната брутна заплата на учител да достигне 1500 лв.

Здравеопазване: Почти половин милиард лева допълнително са отделени за здравеопазване догодина. Над половината от тях ще отидат към бюджета на Здравната каса, 10 млн. лв. ще отидат за спешна помощ и 30 млн. за новата детска болница. Приетият бюджет на НЗОК за догодина предвижда 4.7 млрд. лв. приходи и общо текущи разходи в размер на 4.59 млрд. лв., което е с 382.1 млн. лв. повече от тази година. Запазва се размерът на здравните вноски и те остават 8%.

Отбрана: През 2020 г. страната ни ще отдели над 1,9 млрд. лв. за отбрана като страната все повече се доближава до изискванията на НАТО разходите да бъдат 2% от БВП на страната.

За сравнение, Бюджет 2019 включваше ръст на заплатите в бюджетния сектор с 10%, а на възнагражденията на учителите – с 20%. Увеличението в сектор „Здравеопазване“ беше с около 550 млн. лв., в образованието – с 360 млн. лв., а в отбраната – с 478 млн. лв.

Специално са заделени средства за увеличаване на възнагражденията на заетите в съдебната власт.

Нивото на дълга се очаква да продължи да спада, движейки се в диапазона от 19.8 % до 18.2 % от БВП или между 25.1-26.1 млрд. лева.

 „В момента ние сме 3-ти в ЕС по нисък външен дълг. За времето от три години, той намаля с 31% и от 28% до края на мандата сме планирали да е 19.5%.  Това показва отговорността към следващите поколение и че харчим толкова колко сме изкарали… С 3 млрд. лв. имаме повече пари в бюджета. За това си позволявам да има двойно увеличение на учителските заплати. Навсякъде във всички сектори са увеличени парите. 10% увеличение на доходите. Само за образование 610 млн. лв. се дават допълнително“, коментира премиерът Борисов. По думите му безработицата достига рекордни ниските нива от 4%.

ДОХОДИ И ПЕНСИИ

Бюджетът на Държавното общественото осигуряване предвижда актуализация на пенсиите с 6,7% през юли и запазване на майчинството, минималното обезщетение за безработица и правилата за болничен. 590 милиона лева повече отиват за пенсии. Ръст има и в социалното подпомагане.

Линията на бедност за 2020 г. е 363 лв. - с 15 лв. по-висок в сравнение 2019 г.

Продължава и поетапното увеличение на минималната заплата през следващата година. От 1 януари 2020 г. тя да скочи от 560 лв. на 610 лв. А през 2021 г. - до 650 лв. Предвижда се увеличение на минималния осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 400 лв. на 610 лв. от началото на 2020 г. Максималният осигурителен доход за всички осигурени се запазва в размер на 3000 лева. Непроменен ще остане максималният осигурителен доход – 3000 лв.

Не се предвижда промяна на данъчните ставки.

Според финансовия министър е напълно постижимо през 2021 г. средната заплата да е между 1400-1500 лв.

КОМЕНТАРИ

Бюджет 2020 е реалистичен и изпълним, но са нужни още реформи в различни сфери смятат синдикати и работодатели.

„Хубавото в Бюджет 2020 е, че се увеличават парите за учителите и се предвижда 10% ръст на заплатите в публичния сектор. В социалната политика обаче няма нищо ново, много плащания са замразени - например минималното обезщетение за безработица остава 180 лв.", коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“. По думите основната критика към бюджета е, че натоварва физическите лица и социално слабите. Друг проблем е липсата на решение за ниското заплащане на нощния труд, както и за справяне с проблема на недекларирания труд.

Работодателите не са съгласни с увеличението на минималната заплата и плащането на първите 3 дни болнични да са за тяхна сметка.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви, че подкрепят разчетите за Бюджет 2020.Като недостатък обаче той отчете, че липсват политики за демографско развитие. Реформите наистина не са извършени и това се отразява и на въпроса с трите дни болнични.

Според директора на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков бюджетът за догодина не е планиран в далечен хоризонт и не предвижда дългосрочни финансови политики. „Всъщност, няма принципна разлика с Бюджет 2019… Движим се по някаква територия, в която няма да се сблъскаме с реформите", коментира още той.

Цветан Симеонов от БТПП отбеляза, че добра тенденция е да не се променят корпоративните данъци. Не са разгледани обаче мерки за редуциране на неефективните държавни разходи и в тази връзка той предложи министерствата да не извършват разходи в нереформирани сектори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама