Мръсният въздух, плацентата и как уврежда неродените бебета

17:00, 03 ное 19 / Любопитно 25 1734 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С настъпването на студените месеци темата за мръсния въздух в градовете отново излиза на преден план. Слушали сме и сме чели много за вредата му върху здравето, но тя се простира много по-далеч - и до следващите поколения.

Немски учени са установили, че фините прахове частици достигат не само до белите дробове на бременните, а и до плацентата, като по този начин оказват своето влияние върху развитието на бебето в утробата.

Взети проби от плацентата на бременни жени доказва наличието на сажди и черен въглерод в тях. Тези вещества се натрупват в организма при вдишването на въздух, замърсен заради изгаряне на твърдо гориво, както и от работата на бензинови и дизелови двигатели.

 

Именни при жените, които живеят в области със замърсен въздух, откритите вещества са в по-голямо количество. И няма съмнение, че в тези места повече бебета се раждат преждевременно и с по-ниско тегло, което е предпоставка за редица усложнения.

 

Този ефект е породен от вътрешните възпаления, които се развиват в организма на жената, изложена на мръсен въздух. Те засягат предимно матката, пише Science News.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама