Собственикът на British Airways купува испанската Air Europa

11:35, 04 ное 19 25 2025 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Собственикът на British Airways и Iberia съобщи, че купува испанската Air Europa от Globalia Corp. (най-големия испански туроператор) за 1 милиард евро (или около 1,11 млрд. долара) в брой.

Авиокомпанията - International Consolidated Airlines Group (IAG), която притежава British Airways и Iberia, заяви, че очаква да приключи транзакцията през втората половина на 2020 г., след като получи съответните одобрения.

"Придобиването на Air Europa би добавило нова конкурентна, рентабилна авиокомпания към IAG, консолидирайки Мадрид като водещ европейски център и в резултат на това IAG желае да постигне южноатлантическото лидерство, генерирайки допълнителна финансова стойност за нашите акционери“, заяви главният изпълнителен директор Уили Уолш, предаде БГНЕС.

IAG добави, че Air Europa ще допълни съществуващите испански подразделения Iberia и Vueling и ще помогне на Мадрид да поеме четирите най-големи въздушни хъба в Европа - Амстердам, Франкфурт, лондонското „Хийтроу“ и парижкото „Шарл Дьо Гол“.

Сделката подлежи на регулаторни одобрения, ще разшири допълнително портфолиото на IAG, което включва ирландския Air Lingus и нискотарифното ниво на европейските превозвачи. Британската компания добави, че ще финансира сделката с дълг и очаква транзакцията да генерира значителни спестявания по отношение на разходите и продажбите.

Air Europa лети до 69 дестинации по целия свят, включително Карибите, Латинска Америка, Северна Африка и САЩ. Той е превозил 11,8 млн. пътници миналата година, с приходи от 2,1 млрд. евро и оперативна печалба от 100 млн. евро.

IAG превозва около 113 млн. пътници годишно до общо 268 дестинации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама