Исковата молба на Мая Манолова срещу Бойко Борисов е готова

14:40, 04 ное 19 25 2355 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Между първи и втори тур на местните избори са изчезнали 101 000 души от избирателните списъци. Това съобщиха от ИК на кандидата за кмет на София Мая Манолова. От там ще поискат касиране на вота заради целенасочената и координирана атака срещу Манолова, която е повлияла върху вота. Жалбата за касиране се подготвя и ще бъде подадена до края на седмицата, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Мая Манолова освен това съобщи, че исковата молба срещу Бойко Борисов е готова и ще бъде депозирана днес или утре. Пред bTV премиерът обвини кандидата за кмет на София, че т.нар. братя Галеви й помагат през ромски лидери.

Политолог: Резултатът на Мая Манолова в София е безпрецедентен

От ИК на Манолова съобщиха, че имат над 23 жалби за купен вот в ромски и други секции. И дадоха за пример ромската секция в "Красна поляна", където Йорданка Фандъкова е получила 349 гласа, а Манолова - 26.

"Фандъкова е абсолютен хегемон в ромските секции, не само за "Факултета", "Филиповци", "Христо Ботев". В "Христо Ботев" Фандъкова печели с 85-90% от вота. Във "Филиповци" - разликата е 9 към 1", изтъкна Борислав Тодоров.

''Галъп'': Първи хипотези относно структурата на вота в София

Разликата между двете кандидатки е значително под обявените от ЦИК 20 000 гласа според паралелното преброяване на ИК на Манолова и заради това купеното гласуване играе все по-голяма роля, изтъкват от там.

Изчезването на 101 000 души между двата тура е дало отражение върху активността по време на изборите, която на втория тур е била доста по-ниска, заявяват от щаба на Манолова и питат защо тези стотици хиляди са изчезнали за 7 дни.

Вторият проблем, който от щаба виждат и който според тях дава отражение върху крайния резултат, е неспазването на забраната за изкарване на екзит полове в изборния ден. По време на изборния ден в неделя екзит половете прогнозираха до 17% разлика между двете кандидатки, което според ИК на Мая Манолова е довело до отказване на много хора да гласуват. От там са пуснали 10 сигнала към ОИК и ЦИК, на които все още реакция няма.

От щаба на Манолова съобщиха, че притежават осем празни протокола, но те са много повече. Имали данни и за отваряне на чували преди влизането в изчислителния център, за да могат да се правят корекции и данните да отговарят на социологическите проучвания.

Нинова: Партия на Манолова няма да е проблем за БСП

От там изтъкват, че ще искат касиране на вота независимо дали Манолова ще има или няма да има преднина при тяхното преброяване. Причината е, че извършената манипулация по време на балотажа, не се състои само в поправките на протоколите, а в цялата медийна пропагандна машина, задвижена да демотивира избирателя.

Заради получената информация за нарушения Никола Вапцаров от ИК на Манолова е поискал достъп до ОИК в "Арена Армеец", който му е бил отказан от председателя Полина Витанова. Наблюдателят им Явор Гочев е бил "държан в клетка" вътре, коментираха от щаба. "Цялата тази тайственост се прави да се създаде комфорт за манипулации. В България наблюдателите нямат пряка видимост до процеса напредаване на данни. Аргументът е, че ще създадат проблеми", коментира Вапцаров.

Попитана за бъдещите й планове Мая Манолова отговори, че ще ги представи когато е готова с анализ на изборите. "На балотажа беше даден един изключително важен политически знак - че хора с различни политически убеждения изградиха, пуснаха мост помежду си, за да преборят едноличната власт. Не изгаряйте този мост, не го разрушавайте! Костваше ми страшно много, той ще ви трябва в битката срещу едноличната власт", каза в заключение Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама