Проф. Маринов пред ТОПНОВИНИ: Борисов не си признава грешките, той мрази да губи

15:00, 04 ное 19 25 2148 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Политологът проф. Александър Маринов пред ТОПНОВИНИ за изборните резултати.

Резултатите от местните избори вече са ясни. Управляващите загубиха големи градове, но остават първа политическа сила. БСП успя да се наложи на някои места. В изборната нощ всички ни убеждаваха колко са доволни от постигнатото. Кой всъщност е истинският победител на тези избори?

Вие сте уловили една тенденция, на местни избори всички се обявяват за победители. Това донякъде има основание, защото в парламентарните избори е ясно какво е подреждането, но в местни има 267 отделни избора. Освен това в българската политика се е установила една лоша тенденция – да не се признават грешките. Всички твърдят, че са свършили много добра работа. Това най-вече е навик на ръководителите.

Картината с числата е доста ясна. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с чувствително отслабени позиции в сравнение с изборите от преди четири години. Не само заради броя на избраните кметове и съветници, а и от тежката загуба на доверие, изразяваща се в отлив на около 1/3 от техните избиратели от 2015 г. Това е сериозен индикатор, че голяма част от хората не са доволни от начина, по който ГЕРБ и представителите й са управлявали по места. ГЕРБ губи голям брой избиратели, включително и в тези градове, в които печели убедително на първи тур – Бургас и Стара Загора.

На тези избори всеки може да се похвали, но всички партии имат сериозни проблеми, които се изразяват в отлив на избиратели.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви „безапелационна победа“ над БСП на първи тур. На втория отрече ГЕРБ да прави отстъпление, намекна обаче за промени. Какви промени очаквате в партията?

Проф. Александър Маринов: Борисов не е от хората, които си признават грешките. Той много мрази да губи, като започнете от белот и футбол до избори. Той ще прави персонална чистка, защото смята, че вината в загубите е на конкретни лица. Според мен причината за загубите е лошата политика и порочният модел на  управление. Ако се сменят лицата, а моделът остане същия, ГЕРБ ще продължи да губи все по-бързо и сериозно.

ГЕРБ запазиха влиянието си в столицата. Какви са поуките за тях, след като протестният вот „не подкрепям никого“и този на Манолова заедно са повече от гласовете за Фандъкова?

ГЕРБ не запази влиянието си в София, ГЕРБ запази позиция. Те имат много голяма загуба на гласове. Фандъкова губи 78 хил. гласа в сравнение с 2015 г. ГЕРБ губи 60 хил. гласа за гласуване в листата си. Ако не бе преразпределението заради Борис Бонев, те щяха да имат чувствително по-малко съветници. Вотът срещу тях бе много по-мощен, отколкото вотът за тях, но много трудно бе да се обедини в подкрепа на Манолова в рамките на два месеца.

Предстои ли да разберем колко амбициозна всъщност е Мая Манолова? Партия ли ще прави след като загуби изборите или пък ще атакува лидерския пост в левицата?

Не мога да направя категорична прогноза. Тя направи намек, че ще продължи начинанието си, под каква форма, предстои да видим. Явно е, че има амбиции и резултатът й в София не е за подценяване.

За първи път от осем години БСП печели четири областни града. Възражда ли се партията или по-скоро акумулира протестния вот? (Успяха ли да се възползват от отслабените позиции на ГЕРБ максимално и можеха ли да постигнат повече?)

БСП имат съществен напредък, особено след вчерашните балотажи. В сравнение с 2015 г. те правят крачка напред. БСП можеше да постигнат повече. Големият пропуск за тях е София, където можеше да спечелят с подкрепената от тях Мая Манолова. Това се оказа твърде сложна задача, нямаше достатъчно време, за да се изпълни. Късно се сетиха, че трябва да се търси общ език с десницата.  След балотажите БСП имат основание за оптимизъм, но все още са далеч от сериозното влияние в местната власт, което са имали преди години.

Кметската битка в София беше на преден план за сметка на гласовете за общински съвет. Какво следва за управляващата коалиция, след като лидерът на „Атака“ Волен Сидеров излиза от парламента и става общински съветник?

Коалицията не е в добро състояние. Елементите от патриотичния блок се представиха доста слабо. Там има и други противоречия. Общата ерозия към ГЕРБ и останалите участници в управлението вещае лоши времена за правителството.

Как оценявате представянето на ДПС на местните избори? Имаше ли всъщност битка за смесените райони или партията тръгна на битка с ясен край?

Проф. Александър Маринов: ДПС запазват своите позиции, дори леко ги разширяват. Резултатите на ГЕРБ в една част от смесените райони не са лоши, но имаше усещането, че те не се борят енергично. ДПС потвърдиха влияние в тези райони, дори укрепиха.

Първан Симеонов пред ТОПНОВИНИ: Нинова направи добър ход, като се скри през предизборната кампания

Какво казаха избирателите на политическите партии у нас- че са се изхабили, че изборите не ги интересуват, че има нужда от нови лица в управлението, или друго?

Не бих казах, че изборите не ги интересуват. Този начин на управление и хората, които управляват са неприемливи. Няма да търпят повече. Сега протестният вот бе доста по-силен и по-организиран. Предполага се, че тази тенденция ще нарасне. Ако партиите не си направят съответните изводи, то ще берат големи ядове. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама