Акцент на деня: Равносметката

17:30, 04 ное 19 25 1943 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

ГЕРБ остава първа политическа сила след тези местни избори. Партията обаче бележи и отстъпление- изгуби знакови градове като Благоевград, Перник, Ямбол, Русе, Видин. Трудни победи ГЕРБ постигна в Шумен и Ловеч. Управляващите запазиха влияние във Варна, Пловдив, Сливен, Силистра, Смолян, Търговище. БСП си отвоюва кметове в Разград, Благоевград, Перник и Русе.

Йорданка Фандъкова успя да запази поста си в София в тежка кампания с Мая Манолова. Столичани си избраха „шарен общински съвет“. ГЕРБ ще бъдат с по-малки съветници, БСП с двойно повече. Играчи в СОС ще бъдат „Демократична България“ и независимият Борис Бонев.

Всички срещу ГЕРБ

 „В много от случаите всички играха срещу нас. Единственото, което ги обединяваше е, че бяха срещу нас- никаква политическа хигиена. Ляво, дясно- няма такива неща“, коментира Томислав Дончев от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Той отчете, че партията съхранява подкрепата си, но ще има мерки там, където резултатите не са добри. "За тези резултати някой носи отговорност- или хората не са работили достатъчно или не са поддържали адекватна комуникация и контакт с гражданите", заяви Дончев. По думите му „почти норма“ е станало парламентарно представени партии, имащи претенцията за системни, да се крият зад всякакви инициативни комитети. На 7 ноември ГЕРБ се събира, за да обсъди резултатите от вота.

БСП се хвали

Лидерът на левицата Корнелия Нинова определи кампанията на партията като „прекрасна, позитивна и усмихната“. За разлика от тази на ГЕРБ, която била „най-агресивната, купена и компроматна от години“. Тя изтъкна колко се гордее с четиримата нови кметове от БСП и с всички останали, работили в „нечовешки условия“ в кампанията. От левицата изтъкнаха, че ГЕРБ отстъпва от ключови крепости и ерозира в местната власт. БСП обмисля дали да иска касиране на резултатите в Шумен и Ловеч.

Касиране на вота

Мая Манолова и издигналият я Инициативен комитет обявиха, че ще искат касиране на вота в столицата. От думите на лидера на БСП Корнелия Нинова стана ясно, че БСП ще даде политическа подкрепа за това. Томислав Дончев от ГЕРБ призова: „който иска касиране, да се обърне към съда“. От комитета апелираха за изчезнали 101 хил. души от избирателните списъци. Мая Манолова обяви, че внася жалбата за касиране до края на седмицата. Готова била и исковата молба срещу Бойко Борисов. От ЦИК обясниха, че разликата от 100 хил. души е заради техническа грешка.

Манолова заяви, че Фандъкова е „абсолютен хегемон в ромските секции“ („Факултета“, „Христо Ботев“, „Филиповци“). До инициативния комитет са изпратени 23 жалби за купен вот в ромски и в други секции. „Вот купува този, който губи“, отговори Малина Едрева от ГЕРБ. От партията бяха категорични, че Манолова удвоява подкрепата си в ромските секции, които цитира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама