Индийският върховен съд забрани горенето на стърнища край Делхи

11:40, 05 ное 19 / Свят 25 1736 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховният съд на Индия нареди пълно прекратяване на горенето на стърнища край Делхи, което е основна причина за смъртоносния смог в столицата – дом на 20 млн. души, предаде БТА.

Съдът посочи, че жителите на града „губят ценни години“ живот и „умират, което просто не може да се случва в цивилизована страна“.

В решението си, взето след петиции на активисти, съдите наредиха незабавно прекратяване на горенето на стърнища от фермери в щатите около остолицата. В случай на нарушения отговорност ще бъде потърсена от цялата местна администрация и органи на реда до общинските полицаи.

Малайзия и Сингапур с влошен въздух заради торфените пожари в Индонезия

Строителството временно е забранено в Делхи от края на миналата седмица, а училищата са затворени от сряда. Горенето на стърнища е незаконно, но много фермери казват, че нямат друг избор.

Всяка зима смог обхваща Северна Индия, тъй като по-студеният въздух държи близо до земята дима, автомобилни газове, вредни емисии от фабрики и прах от строителството. По този начин се създава токсичен коктейл, който пари на очите и затруднява дишането.

В неделя замърсяването се увеличи като нивата на фините частици, по-малки от 2,5 микрона – толкова малки, че могат да влязат в кръвоносната система, наближи 1000 микрограма на кубичен метър въздух. Това е най-високото ниво за последните три години. Според Световната здравна организация допустимата норма е едва 25 микрограма на кубичен метър.

Малайзия „засажда“ облаци за дъжд срещу смога

Полети бяха отменени, а болниците съобщиха за наплив от пациенти с респираторни оплаквания.

Днес концентрацията на фини прахови частици, които могат да бъдат смъртоносни при дългосрочно излагане, е намаляла. 

Според специализирания сайт AirVisual Делхи остава най-замърсеният град в света заедно с Калкута в Източна Индия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама