Протестиращи влязоха за седмица в клетка пред Народното събрание срещу фермите за кожи

10:14, 06 ное 19 25 2019 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители на сдружение КАЖИ („Кампании и активизъм за животните в индустрията”) и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи ще прекарат една седмица в клетка в градинката до парламента, напомняйки за страданието на животните във фермите за ценни кожи.

Защитниците на животните ще се ротират на смени в клетката денонощно, така че в нея винаги да има по един човек. Клетката символизира страданието на стотици хиляди животни, които точно през месец ноември ще бъдат убити в България, само и единствено за кожени палта и модни аксесоари. В клетката ще влязат музиканти, артисти, художници, популярни и известни лица, както и обикновени граждани.

Очаква се в парламента да бъде насрочено заседание на Комисията по земеделието и храните за разглеждане и гласуване на внесения в началото на месец септември законопроект за забрана добива на ценни кожи в страната. При разглеждане в първата комисия (по взаимодействие с неправителствените организации), законопроектът беше подкрепен почти единодушно от всички депутати.

По данни на БАБХ в България функционират две ферми за ценни кожи. И двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 000. Около 70% от тези животни ще бъдат убити за кожите им в рамките на месец ноември. Близо 99% от норките се отглеждат във ферма до Старозагорското село Маджерито.

На фона на увеличаващия се брой забрани в Европа, у нас се увеличава броят убивани животни за кожи всяка година, казват организаторите на протестната демонстрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама