Диана Ковачева: Реформата в детската грижа става само с доверие в институциите

14:36, 06 ное 19 25 1953 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Процесът на деинституционализация е свързан със замяната на идеология, според която държавата може да бъде по-добър родител за уязвимите деца. В резултат на която страната ни бе осеяна с голям брой, стотици бих казала специализирани институции. Днес научните доказателства и опитът на експертите е категоричен - институционалната грижа за децата нанася вреди върху тях – върху тяхната психика, върху тяхното развитие, върху тяхното бъдеще“. Това каза омбудсманът Диана Ковачева при участието си в международната конференция „Деинституционализация на грижата за деца: Как инвестираме в промяната?".

Омбудсманът подчерта, че ясно осъзнава отговорността, която има като в качеството си на обществен защитник и независим орган за мониторинг на правата на детето.

„Ролята на омбудсмана, по мое виждане, е да бъде гарант, че процесът на деинституционализация на грижата за деца протича по начин, който променя живота им към по-добро, който зачита техните права и който задължително се основава на една формула, която често използваме, но тя е изпълнена със съдържание – зачитане на най-добрия интерес на детето“, заяви доц. Ковачева.

Форумът беше открит от вицепремиера Томислав Дончев, който подчерта, че реформата не означава непременно промяна на законодателството, а когато има проблеми, те да се решават от всички отговорни институции, които не са свикнали да работят заедно.

Диана Ковачева допълни, че реформи се правят само с доверие в институциите. „Трябва да постигнем национално съгласие за това, че ефективните инвестиции в промяната са необходими за реформата в детската грижа. И нещо много важно – необходимо е изграждането на доверие, на доверие в институциите, които провеждат тази реформа, на доверие не само в обществото, доверие и от страна на родителите, защото реформи се правят само с доверие в институциите. Това изисква много работа, изисква повишаване на капацитета за прилагането на политиките, изисква нормална и спокойна среда за правенето на тази реформа“, категоричен бе омбудсманът.

Тя припомни, че процентът на деинституционализация бе изведен като национален приоритет едва през 2001 г., но реално през 2010 г със събирането на енергията за промяна и солидни научни доказателства се е формирала критичната маса за реализирането и прилагането на интегриран подход към грижата за деца.

Важна част в този процес има и омбудсманът, който е независим мониторингов орган. През тази година институцията е акредитация от ООН с най-високия Статут „А“, като независима национална правозащитна институция, допълни Ковачева.

„Наистина това е най-високият правозащитен статут и ние смятаме да работим, за да защитим този статут. Като омбудсман ще продължа системно да наблюдавам процеса на развитие на алтернативната грижа в светлината на правата на децата, за да развивам своите – на омбудсмана, мониторингови инструменти за експертен капацитет и да огласявам проблемите и да настоявам за решения. Защото защитата и популяризирането на правата на децата са кауза на омбудсмана и те са част от неговия конституционен мандат, затова аз никога няма да отстъпя от това свое задължение“, завърши доц. Диана Ковачева.

Съорганизатори на международната конференция са Министерството на труда и социалната политика, Ноу-хау центърът за алтернативни грижи за деца към Нов български университет, УНИЦЕФ България, SOS Детски селища, фондация „Лумос", фондация „Сийдър" и „Надежда и домове за децата - клон България" и Eurochild. В нея участват над 250 представители на университети, институции и неправителствени организации от Европа, Австралия, Централна Азия и САЩ, представители на Европейската комисия, доставчици на социални услуги и специалисти в областта на политиките за деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама