Акцент: Изненади под тепетата

17:30, 06 ное 19 25 2439 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Изненадите от Пловдив не спират и след местните избори. В града под тепетата изборната нощ беше оспорвана. Здравко Димитров от ГЕРБ водеше и на двата тура, но до последно не се знаеше кой ще бъде опонентът му на балотажа. Резултатите от екзит пол на първия тур дадоха преднина на Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“. После обаче ситуацията се обърна и на балотаж отиде кандидатът на ВМРО Славчо Атанасов. Така Дани Каназирева остана трета, а след балотажа новият кмет на Пловдив стана кандидатът на ГЕРБ.

Воденият от Каназирева „Съюз за Пловдив“ получи 11.32% от гласовете и вкара петима общински съветници. Формацията беше обвинена, че манипулира социологическите проучвания в изборния ден. Очакваше се Каназирева да влезе в общинския съвет. Тя вече е била съветник три мандата.

Изненадващо обаче два дни след втория тур правителството назначи за областен управител на града Дани Каназирева на мястото на избрания за градоначалник Здравко Димитров. А Стефка Стефанова ще бъде областен управител на Хасково на мястото на новия кмет Станислав Дечев.

Дани Каназирева заяви, че е имала кратко време за размисъл, за да избере: или да продължи да критикува без да има възможност реално да решава, или да даде всичко от себе си за развитието на Пловдив и региона. Тя коментира, че новият кмет е дал заявка за "различно и диалогично управление". Предстои съветниците от партията й да се срещнат с Димитров.

От „Демократична България“ определиха назначаването на Каназирева като недопустимо и „политическа договорка“ и призоваха правителството да преосмисли решението си.

Дани Каназирева има история с ГЕРБ, била е председател на групата на партията в общинския съвет. През 2010 година обаче е изключена след обвинения, че обслужва интересите на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Твърденията за това идват лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и тогавашния зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Следващата година основава партията „Съюз за Пловдив“. През годините се е присъединявала и към други политически проекти.

Назначаването ѝ за областен управител дава почва на очаквания, че общинските съветници от партията й ще подкрепят ГЕРБ в местния парламент. Следващите 4 години съставът там ще бъде шарен. 10 политически формации ще имат свои представители, най-много са от ГЕРБ, но не са достатъчни за мнозинство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама